Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva upposi – tuho suuri symbolinen tappio venäläisille

1:49
Venäjä myönsi Mustanmeren laivastonsa lippulaivan, Moskva-ohjusristeilijän vaurioituneen räjähdyksessä ennen sen uppoamista.

Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva Moskva on uponnut, kertoo venäläinen uutistoimisto Ria Novosti. Ukraina on kertonut osuneensa laivaan ohjuksilla. Venäjän mukaan laivalla syttyi tulipalo, joka levisi ammusvarastoon.

Ria Novostin Venäjän puolustusministeriöltä saaman tiedon mukaan alus upposi, kun sitä yritettiin hinata myrskyssä pahasti vaurioituneena satamaan.

– Koska aluksen runko oli vaurioitunut pahoin, se menetti vakautensa, kun sitä oltiin hinaamassa määräsatamaan. Vauriot syntyivät tulipalosta ja ammuksien räjähtämisestä. Koska merellä oli kova myrsky, alus upposi, puolustusministeriö kertoi Ria Novostin mukaan.

Ei hyvää arvosanaa miehistölle

Maanpuolustuskorkeakoulun merisotaopin pääopettaja, komentaja Iiro Penttilä sanoi aikaisemmin torstaina STT:n haastattelussa, että aluksen uppoaminen Mustallamerellä olisi suuri symbolinen tappio Venäjälle.

Jos aluksen tuhon syyksi paljastuvat Ukrainan kertoman mukaisesti Neptune-merimaaliohjukset, ei se Penttilän mukaan anna kovin hyvää arvosanaa Moskva-aluksen miehistön toiminnasta.

– Aluksella ei ole oltu ihan hereillä iskun aikana. Ehkä he eivät ole osanneet odottaa tätä uhkaa, Penttilä pohtii.

Käärmesaaren tapahtumat muistetaan

Moskva on hyvin varustettu puolustautumaan ohjuksia vastaan. Laivalla on Penttilän mukaan muun muassa S-300-ilmatorjuntajärjestelmä, johon kuuluu 64 ohjusta.

Moskva oli tapetilla jo aivan sodan alussa, kun se uhkaili ukrainalaisia Käärmesaaren puolustajia, jotka vastasivat haistattelemalla.

Mielialoja nostattaneen tapahtuman kunniaksi Ukrainan posti julkaisi vastikään uuden postimerkin, jossa merisotilas esittää sotalaivalle tunnetun keskisormitervehdyksen. Käärmesaaren puolustajat otettiin lopulta vangeiksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja