Venäjältä jo kolmas rokote koronaa vastaan – pitäisi suojata virusmuunnoksilta

Osa suomalaisista on jo ottanut Sputnik V -rokotteen – Venäjällä asuva suomalaismies kertoo, miten piikki päätyi hänen käteensä 3:42

Venäjä ilmoitti lauantaina hyväksyneensä jo kolmannen koronavirusrokotteen maan omaan käyttöön. Asiasta kertoi pääministeri Mihail Mishustin

Ensimmäiset 120 000 tuhatta CoviVac-nimisen rokotteen annosta tulevat venäläisten käyttöön maaliskuussa. Rokotteen laajamittaisia kliinisiä testauksia ei kuitenkaan ole vielä aloitettu. Rokotteen on kehittänyt kansallinen tiedekeskus Chumakov Center. 

Miten uusi rokote sitten eroaa esimerkiksi Venäjän aiemmin kehittämästä Sputnik V -rokotteesta? Uutistoimisto Reutersin mukaan uusi rokote on valmistettu koronaviruksesta, joka on inaktivoitu tai siltä on poistettu kyky kopioida itsensä. Vastaavaa tekniikkaa hyödyntää esimerkiksi intialainen Covaxin -rokote.

Virologi Alexander Chepurnovin mukaan CoviVac sisältää viruksen kaikki ominaisuudet. Sen myötä rokotteen pitäisi mahdollistaa parempi immuunisuoja, joka suojaa myös erilaisilta virusmuunnoksilta. Venäläisrokotteiden tehosta brittiläistä ja eteläafrikkalaista virusmuunnosta vastaan ei ole vielä tietoa, ja testaukset ovat vielä alkuvaiheessa. 

– Kehittämämme rokote heijastaa venäläisen ja globaalin rokotekehityksen historiaa, sanoo puolestaan Chumakov Centerin johtaja Aidar Ishmukhametov.

Covivac -rokote koostuu kahdesta annoksesta, jotka on tarkoitus antaa kahden viikon välein. Sitä voi säilyttää jääkaappilämpötilassa. Rokotetta on testattu 200 vapaaehtoisella, jotka 18–60 -vuotiaita.

Lähde: Reuters

Lue myös:

    Uusimmat