Venäjällä liikkuu sekavaa tietoa KHL-tähti Teemu Hartikaisen kotiinpaluusta – näin lähtö tapahtui: "Ei me mitenkään loikattu sieltä"

Koronaviruksen leviäminen on saanut koko urheilumaailman sekaisin, ja pahimmasta päästä tilanne on ollut KHL:ssä, jossa vallitsee yhä jatkuva epätietoisuus kauden kohtalosta.

KHL on virallisesti tauolla vain 10. huhtikuuta asti, ja monien seurojen ulkomaalaisvahvistukset kärvistelevät tällä hetkellä Venäjällä odottaen lopullista lupaa matkustaa kotiin.

Salavat Julajev Ufassa kiekkoileva tähtihyökkääjä Teemu Hartikainen vastaa kuitenkin puhelimeensa kotimaassaan Suomessa. Kuopiolainen kertoo olevansa matkalla mökille Nilsiään.

– Eilen aamulla laskeuduttiin Ouluun, Hartikainen kertoo MTV Urheilulle.

Hartikainen saapui Suomeen keskiviikkoaamuna samalla lennolla ruotsalaistähti Linus Omarkin, hyökkääjä Sakari Mannisen ja tanskalaispuolustaja Philip Larsenin kanssa.

Ufan pohjoismaalaisten vahvistusten lähdöstä on esitetty venäläismediassa erilaista tietoa, joten on parempi antaa Hartikaisen kertoa itse, miten kaikki tapahtui.

– Tuli epävirallista tietoa, että kausi lopetettaisiin kokonaan. Meille näytettiin sitten vihreää valoa, että voidaan lähteä koteihimme, Hartikainen kertoo.

– Sitten tuli yöllä tieto, että se onkin vain viikon tauko. Siinä vaiheessa kerrottiin, että nyt ei voida lähteä, että tällainen tilanne on. Seuraavana päivänä tuli sitten taas tieto, että tuleekin melkein kuukauden tauko. Seura sanoi sitten, että nyt voitte mennä kotiin, Hartikainen kertoo.

Niin pelaajat lähtivät, seurajohdon luvalla.

– Siitä on Venäjän mediassa ollut vähän kaikenlaista tietoa. Me ollaan juteltu kaikki asiat läpi seuran kanssa. Ei me mitenkään loikattu sieltä. Lähdettiin hyvässä yhteisymmärryksessä, ja kaikki ymmärtää tilanteen. Kaikki on seurajohdon ja meidän välillä hyvin, Hartikainen kertoo.

– Ufa on hyvä seura, koska siellä pystyy aina luottamaan, että tällaisessa tilanteessa GM pitää aina meidän pelaajien puolia. Hän koko ajan sanoi sitä, että yrittää vain järjestää niin, että me päästään lähtemään kotiin.

"Vaikeaa ellei jopa mahdotonta"

Seuran ja Hartikaisen kannalta tilanne muodostuisi ongelmalliseksi, jos KHL:n pudotuspelit päätetään kaikkien todennäköisyyksien vastaisesti pelata loppuun kevään aikana.

Venäjä on sulkenut rajansa toistaiseksi huhtikuun loppuun asti kaikilta ulkomaalaisilta. Joka tapauksessa kauden jatkuminen vaikuttaa nyt kaikin puolin epätodennäköiseltä, sillä useat seuratkaan eivät halua enää pelata.

– Jos jollain ihmeen kaupalla saisi kevään aikana järjestää urheilutapahtumia Venäjällä, niin sitten tietenkin mietittäisiin, että mitä kautta me päästäisiin sinne.

– Jos kausi jatkuu, niin yritetään mennä takaisin Ufaan. Seura tiesi totta kai sen, että sinne palaaminen voi olla todella vaikeaa, ellei jopa mahdotonta.

Kauden jatkuminen tuntuu vallitsevassa tilanteessa kuitenkin yhä epätodennäköisemmältä. Viimeisimpänä seurana Ak Bars Kazan on pyytänyt KHL:ltä, että kausi lopetettaisiin.

– Sekin haluaa olla lojaali pelaajia kohtaan, kun Kazanin ulkomaalaispelaajat haluaisivat lähteä koteihinsa turvaan. Ei heillä olisi moraalia pitää heitä siellä, vaan he haluaisivat, että kausi lopetettaisiin, Hartikainen tietää.

Kahdeksasta pudotuspelijoukkueesta enää viisi olisi halukas jatkamaan peliä, kun Jokerit ja Barys ovat jo lopettaneet kautensa.

– En oikein näe, että miten se pystyisi jatkumaan.

"Nyt ollaan karanteenissa"

Kotiin pääseminen oli Hartikaiselle kaiken kaikkiaan suuri helpotus.

– Hyvältä tuntuu. Kyllä se rauhoittaa mieltä, kun tietää että saa olla kotona ja perheen kanssa.

Ohjelmassa on Hartikaisen mukaan ainakin pilkkimistä ja ulkoilua koiran kanssa.

– Nyt ollaan karanteenissa kaksi viikkoa. Ei tässä ihmisten ilmoille hirveästi mennä. Kauppapalvelusta saa tilattua ruokaa kotiin. Ollaan ihan rauhakseen, Hartikainen kuvailee.

29-vuotias laitahyökkääjä toivoo kollegojensa pääsevän niin ikään pian takaisin kotimaihinsa.

– Vähän harmittaa muiden seurojen ulkomaalaisten puolesta. Meidän seura hoiti noin hemmetin tyylikkäästi asian. Toivon, että muutkin pystyisivät hoitamaan sen samalla tyylillä.


Juttua korjattu kello 21.43: Poistettu virheellinen tieto siitä, että maalivahti Juha Metsola olisi saapunut samalla lennolla edellä mainittujen pelaajien kanssa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja