Venäjällä kohutaan EU:n uudesta autolinjauksesta – Suomi selvittää vaikutuksia itärajan liikenteeseen

Uusi suositus antaa ymmärtää, ettei venäläisissä kilvissä olevia autoja voisi jatkossa tuoda EU-alueelle edes henkilökohtaiseen käyttöön. Toistaiseksi Suomi noudattaa yhä aiempaa tulkintaa.

Venäjän mediassa alkoi sunnuntaina kuohunta Euroopan komission uudesta, perjantaina voimaan astuneesta ohjeistuksesta, jonka sanamuotojen mukaan Venäjälle rekisteröityjä autoja ei voi tuoda EU-alueelle edes henkilökohtaiseen matkailukäyttöön.

Venäjän mediakohu alkoi uutistoimisto RBC:n sunnuntaina julkaisemasta uutisesta. Linjausta on arvostellut uutistoimisto Reutersin mukaan muun muassa Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova, jonka mukaan sääntö on rasistinen venäläisiä kohtaan.

Venäjän suurlähetystö Helsingissä on tapauksen johdosta julkaissut varoituksen Telegram-kanavallaan.

–  Mahdolliset riskit huomioiden suosittelemme, etteivät Venäjän kansalaiset matkusta Suomeen autoilla, joissa on venäläiset rekisterikilvet, lähetystö kirjoittaa.

Vaikutukset Suomeen epäselviä

Kyse ei ole uudesta pakotteesta, vaan jäsenmaille annetusta uudesta tulkintasuosituksesta, joka koskee jo päätettyjä pakotteita. Suomessa Tulli tiedottaa selvittävänsä ulkoministeriön kanssa suosituksen vaikutuksia Suomen osalta. Toistaiseksi Suomi noudattaa yhä aiempaa tulkintaa.

Uuden suosituksen mukaan pakotteiden kannalta ei ole merkitystä, onko Venäjälle rekisteröity ajoneuvo yksityisessä vai kaupallisessa käytössä, vaan kaikkien pakoteasetuksessa listattujen ajoneuvojen tuonti olisi täysin kielletty.

Suomi on rajoittanut venäläisten matkustamista Schengen-viisumeilla ei-välttämättömässä tarkoituksessa Suomeen sekä muualle Schengen-alueelle. Venäjän kansalainen saa tulla Suomeen esimerkiksi, jos hän on Suomessa pysyvästi asuvan ulkomaalaisen tai Suomen kansalaisen perheenjäsen.

Komission uudesta suosituksesta kertoivat aiemmin Yle ja Helsingin Sanomat.

Autopakotteet vuotaneet kuin seula

Autokauppa on ollut yksi alueista, joilla Venäjään kohdistetut pakotteet ovat vuotaneet merkittävästi erityisesti Venäjälle vietävien autojen kohdalla. Armenian kautta kulkevan autokaupan arvo on moninkertaistunut Ukrainan laajan sodan alun jälkeen, kun pakotteita on kierretty sen kautta, kertoi uutistoimisto AFP elokuussa.

Pietarilaislähtöinen autokauppias Jaroslav Koltshenko kertoi AFP:lle Armeniassa, että käytettyjä tai vahingoittuneita autoja ostetaan Yhdysvalloista ja kuljetetaan meritse Georgiaan. Siellä autot kunnostetaan ja kuljetetaan Armeniaan tullattavaksi. Tämän jälkeen autot kuljetetaan maitse jälleen Georgian läpi Venäjälle.

Päivitetty 16.5: Juttua laajennettu kauttaaltaan.

Lue myös:

    Uusimmat