Mainos

Venäjä varoittaa Viroa patsaskiistassa

Neuvostosotilaan patsaasta syntynyt erimielisyys on johtanut selkkaukseen Viron ja Venäjän välillä. Venäjän parlamentin ylähuone on esittänyt diplomaattisuhteiden katkaisemista Viroon.

Venäjä ryhtyy "vakaviin toimiin" Viroa vastaan patsaskiistassa, varoitta Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov venäläisten uutistoimistojen mukaan perjantaina.

Lavrovin mukaan Venäjän on syytä reagoida asiaan ilman hysteriaa. Tiukkoja toimia kuitenkin tarvitaan, jotta Venäjän todellinen kanta tulee esille.

Lavrov kutsui patsaan siirtoa epäinhimilliseksi teoksi.

Venäjän talous- ja kauppaministeri German Gref sanoo olevansa varma, että Venäjän ja Viron taloussuhteet heikkenevät. -Poliittisten suhteiden huonontumisen myötä myös taloussuhteet huononevat, hän sanoi Kaliningradissa.

Gref kieltäytyi kuitenkin sanomasta, aikooko Venäjä päättää talouspakotteista tai kaupan rajoittamisesta Viron kanssa.

Diplomaattisuhteet Viroon halutaan katkaista

Venäjän parlamentin ylähuone esittää diplomaattisuhteiden katkaisemista Viroon neuvostosotilaan muistopatsaasta syntyneen kiistan takia.

Ylähuoneen päätös ei kuitenkaan sido presidentti Vladimir Putinia.

Venäjän parlamentin alahuoneen, duuman, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja syyttää Viroa valehtelusta.

Konstantin Kosatshevin mukaan Viron hallitus oli luvannut, ettei patsasta siirretä ennen kuin muistomerkin alle mahdollisesti haudatut neuvostosotilaat on tunnistettu.

Pääministerin henkeä uhattu

Aiemmin tuntematon Virossa toimiva venäläisryhmittymä on uhannut tappaa Viron pääministeri Andrus Ansipin.

Uhkaus toimitettiin sähköpostilla useisiin julkisiin laitoksiin. Ansipia syytetään viestissä siitä, että hän on julistanut sodan Venäjää ja venäläisille pyhää paikkaa vastaan.

Ryhmän mukaan "verenvuodatus" voidaan välttää, jos kaivaukset Pronssisoturi-patsaalla lopetetaan.

Zhirinovsky yhtyi mielenosoittajiin

Venäjän poliisi on myös lisännyt Viron Moskovan-suurlähetystön turvatoimia. Suurlähetystölle on tullut useita uhkauksia eilisestä lähtien.

Suurlähetystön ulkopuolella osoittaa mieltänsä noin 40 nuorta, jotka huutavat muun muassa "näpit irti venäläissotilaista".

Paikalle ilmaantui puhumaan myös kansanedustaja, duuman varapuheenjohtaja Vladimir Zhirinovsky.

- Vaadimme, että Viro kutsuu lähettiläänsä kotiin Moskovasta, jotta hän voi kotona Tallinnassa istua miettimään. Lisäksi vaadimme, että Venäjän suurlähettiläs palaa Tallinnasta Moskovaan. Venäjän on mietittävä myös, millaisia taloussuhteita ylläpidämme maahan, joka tekee näin moraalittoman ja laittoman teon historiallista muistia vastaan, Zhirinovsky julisti.

Kiistelty Pronssisoturi-patsas siirrettiin pois Tallinnan keskustasta viime yönä. Jos patsaan alta löydetään jäänteitä neuvostosotilaiden ruumiista, ne siirretään sotilashautausmaalle.

Lue myös:

(MTV3-Reuters-BNS-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.