Mainos

Venäjä väläyttää länsimaisten yritysten omaisuuden jäädyttämistä

20:00

Venäjällä pohditaan vastatoimia Yhdysvaltain ja EU-maiden mahdollisiin talouspakotteisiin Ukrainan kriisin takia.

Venäläisen uutistoimisto Ria Novostin mukaan Venäjän parlamentissa valmistellaan lakia, joka mahdollistaisi länsimaisten yritysten omaisuuden takavarikoinnin. Ria Novostin mukaan duumassa tutkitaan nyt, olisiko takavarikkolaki Venäjän perustuslain mukainen.

- Venäjän parlamentti on ehkä varoitusvalo länteen päin, jolla voidaan osoittaa, että kyllä meilläkin (Venäjällä) sitten löytyy keinoja, sanoo Venäjä-koordinaattori Kai Mykkänen Elinkeinoelämän Keskusliitosta.

- Itse en usko, että ensimmäisenä toimena käytettäisiin omaisuuden jäädyttämisiä. Ne muistetaan kyllä sukupolven verran ulkomaisten investoijien puolella. Venäjä tuskin haluaa sitä, että kymmenen vuoden ajan kovasti toivotut ulkomaiset investoijat jäisivät jatkossa vielä vähäisemmälle sen takia, että tilit voidaan jäädyttää.

Suomalaisista yrityksistä eniten Venäjälle on investoinut energiayhtiö Fortum, mutta myös muun muassa rakennusyhtiö YIT:llä ja Nokian Renkailla on paljon tuotantoa maassa.

- Luulen, että siihen on hyvin pitkä matka, että Venäjä rupeaisi länsimaisten yritysten omaisuutta takavarikoimaan. Sillä on paljon enemmän menetettävää siinä pelissä kuin kenelläkään muulla.

Asiantuntija epäilee myös EU:n mahdollisia isoja talouspakotteita.

- EU:n osalta kunnolliset tavarakaupan pakotteet tarkoittaisivat sitä, että me lopettaisimme venäläisen öljyn ja kaasun ostaminen. En usko, että siihen mennään kovin helpolla.

Sen sijaan neuvottelut viisumivapaudesta saattavat nyt jäätyä, ellei tilanne lienny nopeasti.

- Se on varmasti asia, joka on huomenna EU-päämieten huippukokouksen agendalla. Kyynisesti voi tietysti kysyä, että neuvottelut ovat olleet aika vähätuloksisia viimeiset viisi vuotta eli onko siinä kauheasti menetettävääkään. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.