Ukrainan presidentti julisti maahan sotatilan – vaatii vielä parlamentin hyväksyntää

Ukraina syyttää Venäjää laivojensa ampumisesta Mustallamerellä 0:20

Ukrainan presidentti Petro Porošenko on allekirjoittanut asetuksen, jolla maahan julistettaisiin sotatila. Asetus vaatii vielä parlamentin hyväksynnän.

Presidentti Porošenko tapasi tänään Ukrainan armeijan johtoa ja kokousti sen jälkeen turvallisuus- ja puolustusneuvoston kanssa.

Poroshenko esitti parlamentille 60 päivän mittaisen poikkeustilalain käyttöönottoa, presidentin kanslia kertoo tiedotteessa. Reutersin mukaan presidentti on nyt allekirjoittanut asetuksen, jolla maahan julistettaisiin poikkeustila. 

Asetus odottaa vielä parlamentin hyväksyntää. Sotatila astuisi voimaan keskiviikkona.

Tilanne alkoi laivaston haltuunotosta

Ukraina syyttää venäläisiä ukrainalaisten laivasto-alusten pysäyttämisestä Krimin niemimaan rannikon edustalla Kertshinsalmella.

Reutersin mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB perustelee alusten pysäyttämistä ja haltuunottoa sillä, että ne olisivat tunkeutuneet laittomasti Venäjän aluevesille, kieltäytyneet pysähtymästä varoituksista huolimatta ja liikkuneet vaarallisella tavalla.

Ukraina on kieltänyt, että sen laivat ovat tehneet mitään väärin, ja on syyttänyt Venäjää sotilaallisesta aggressiosta. Ukraina on lisäksi pyytänyt kansainvälistä yhteisöä rankaisemaan Venäjää. 

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tänään asian tiimoilta Venäjän pyynnöstä. 

Lue myös:

    Uusimmat