Venäjä sanoo selvittävänsä syylliset Nord Stream -kaasuputkien räjäyttämisten takana – uhoaa myös lopettavansa lännen yritykset peitellä tapahtumia

Uutta tietoa Nord Stream -putkesta: Merenpohjassa valtavia kraatereita, kertoo SVT 0:56
Katso myös: Uutta tietoa Nord Stream -putkesta: Merenpohjassa valtavia kraatereita, kertoo SVT

Venäjä sanoo selvittävänsä, mikä valtio tai mitkä valtiot olivat Nord Stream -kaasuputkien räjäyttämisten takana.

Kreml myös uhoaa tekevänsä kaikkensa lopettaakseen lännen yritykset peitellä tapahtumia.

Maakaasua Venäjältä Eurooppaan kuljettaneissa Nord Stream 1 ja 2-kaasuputkissa tapahtui räjähdyksiä viime vuoden syyskuussa Itämerellä Bornholmin saaren lähistöllä. 

Yhdysvaltalaislehti The New York Times uutisoi aiemmin uusien tiedustelutietojen perusteella, että räjäytysten takana voisi mahdollisesti olla ukrainalaismielinen ryhmä.

Mitään todisteita yhteyksistä Ukrainan hallintoon tai Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyiin ei ole kuitenkaan nähty. Zelenskyi on kiistänyt, että Ukrainalla olisi mitään tekemistä räjäytysten kanssa.

Yhdysvalloissa ja Euroopassa on epäilty Venäjän olleen räjähdysten taustalla. Venäjän osallisuudesta räjähdyksiin ei ole kuitenkaan esitetty todisteita.

Venäjä on kiistänyt osallisuutensa ja syyttänyt räjähdyksistä muun muassa Yhdysvaltoja, joka on kiistänyt syytökset ja pitänyt niitä valheellisina.

Aiemmin maanantaina venäläisdiplomaatti sanoi, että Venäjä saattaa hakea kompensaatiota räjäytyksistä. Hän ei kuitenkaan sanonut, keltä.

Ainutlaatuista videokuvaa vahingoittuneesta Nord Stream -putkesta Itämeren pohjasta 0:26
Tältä Nord Stream -putken vauriot näyttävät Itämeren pohjassa.

Lue myös:

    Uusimmat