Venäjä pyysi Interpolin apua CIA:n vakoojaksi väitetyn miehen jäljittämisessä – väitettiin lähteneen maasta Trumpiin liittyvien epäluulojen takia

Vakoojat yhä voimissaan 7:08
Virossa pidätettiin alkuvuodesta vakoojaksi epäilty mies ja tämän poik hybridiosaamiskeskuksen tutkimis

Venäjä on pyytänyt Yhdysvalloilta Interpolin välityksellä tietoja CIA:n vakoojaksi epäillystä miehestä, jonka on kerrottu tulleen vedetyksi pois Venäjältä Trumpin hallintoon liittyvien epäluulojen johdosta. Asiasta kertoo The Guardian.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n on kerrottu vetäneen vakoojan tehtävistään salaisessa operaatiossa kesällä 2017.

CNN:n mukaan poisvetoon liittyi epäluuloja Donald Trumpin hallintoa kohtaan. Sen mukaan Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaisten huolena oli, että arvokasta tietoa välittänyt agentti olisi voinut paljastua siksi, ettei Trumpin hallinto kykene käsittelemään salaista tietoa asianmukaisella tavalla.

Yhdysvalloista vakoojan henkilöllisyyttä ei ole kommentoitu, mutta venäläiset tiedotusvälineet ovat tällä viikolla kertoneet vakoojan olevan nimeltään Oleg Smolenkov.

Nyt Venäjän hallinto haluaa tietää, missä mies on. Venäläiset uskovat hänen oleskelevan Yhdysvalloissa.

Venäjä on The Guardianin mukaan pyytänyt jäljityksessä apua kansainväliseltä poliisijärjestöltä Interpolilta.

– Interpolille on esitetty kysymyksiä katoamisesta ja hänen oleskelustaan Yhdysvalloissa, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova sanoo The Guardianille.

CNN:n lähteiden mukaan Yhdysvaltain lukuun toiminut vakooja on muun muassa vahvistanut Vladimir Putinin roolin Venäjän sekaantumisessa Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vuonna 2016.

Venäläiset ovat tyrmänneet CNN:n tiedot ja kertoneet pitävänsä niitä valheina.

Kremlistä on The Guardianin mukan vahvistettu, että Smolenkov on työskennellyt valtion hallinnossa, mutta hänet kerrotaan erotetun vuosia sitten. Venäläisten mukaan miehellä ei ole ollut yhteyksiä Putiniin. 

Lue myös:

    Uusimmat