Venäjä pelottelee Harkovan asukkaita pakenemaan – Kateryna, 22, heräsi räjähdykseen

Harkovassa asuva Kateryna Velnychuk, 22, oli päiväunilla kun hänen asunnossaan räjähti 1:19
Harkovassa asuva Kateryna Velnychuk, 22, oli päiväunilla kun hänen asunnossaan räjähti.

Parinkymmenen kilometrin päässä Venäjän rajasta sijaitseva Harkova on ollut viime viikkoina Venäjän jatkuvien ilmaiskujen kohteena.

Ukrainan toiseksi suurimman kaupungin asukkaat kärsivät jatkuvista ilmahälytyksistä ja sähkökatkoista, jotka ovat seurausta Venäjän iskujen vaurioittamasta energiaverkosta.

Harkovassa asuva Kateryna Velnychuk, 22, kertoo jutun alussa olevalla videolla, miten räjähdys rikkoi hänen ensimmäisen kerroksen asunnon ikkunat ja miten hän yritti suojautua lasinsirpaleiden keskellä.

– Olen aina kuvitellut, että kasvaisin aikuiseksi ja saisin jonkinlaisen elämän, muuttaisin kylästä kaupunkiin ja opiskelisin. Nyt en edes tiedä, heräänkö huomenaamulla, Velynchuk sanoi.

Koillis-Ukrainassa sijaitseva Harkova on ollut Venäjän tähtäimessä sodan alusta asti enemmän tai vähemmän. Länsimaiden sotilaallisen tuen hiipuminen ja Yhdysvaltain kongressissa jumissa oleva apupaketti uhkaa vaarantaa kaupungin puolustuksen.

– Meillä on katastrofaalinen pula ilmapuolustusjärjestelmistä, alueen kuvernööri Oleh Synehubov sanoi uutistoimisto Reutersille.

Kaupunki on niin lähellä Venäjän vastaista rajaa, että venäläiset ohjukset pääsevät kohteeseensa alle minuutissa.

Osa Kremlin tekemää "demilitarisointia"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tällä viikolla, että lähes neljännes Harkovasta on tuhottu, ja vetosi länsimaihin, että nämä toimittaisivat kiireellisesti lisää ilmapuolustusjärjestelmiä. Ukraina kärsii lisäksi muun muassa ammuspulasta.

Venäjän viime torstaina Harkovan energiainfrastruktuurin tekemä ilmaisku vei sähköt 200 000 asukkaalta. Venäjä iski torstaina energialaitoksiin eri puolilla Ukrainaa.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan Venäjän viimeaikaiset ilmaiskut Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan ovat osa Kremlin tekemää Ukrainan "demilitarisointia"

Putinin mukaan iskut olivat myös vastaus Ukrainan tekemiin hyökkäyksiin Venäjän energiainfrastruktuuria vastaan.

Putin sanoi viime kuussa, ettei hän sulje pois mahdollisuutta, että Venäjä perustaisi puskurivyöhykkeen Ukrainan alueelle Venäjän rajalle.

Alueen syyttäjä Oleksandr Filchakovin mukaan Venäjä pyrkii hyökkäyksillään pelottelemaan siviiliväestöä, jotta nämä lähtisivät kaupungista.

Samoilla linjoilla on myös Odesassa asuva riippumaton sotilasanalyytikko Oleksandr Kovalenko, jonka mukaan Harkovaan tehdyillä iskuilla yritetään pelotella ihmisiä lähtemään kaupungista ja luoda pohjaa mahdolliselle myöhemmin suoritettavalle maaoperaatiolle.

Alueen kuvernööri Synehubovin mukaan ei ole merkkejä siitä, että ihmiset olisivat hylkäämässä kaupunkia.

Myöskään Velnychuk ei ole jättämässä kaupunkiaan eikä kotiaan.

– ei ole enää mitään pelättävää, Velnychuk sanoi.

Katso Velnychukin haastattelu jutun alusta.

Ukraina on länsitarkkailijoiden mukaan pahimmassa ahdingossa sitten sodan alun ammuspulan vuoksi 2:07
Ukraina on länsitarkkailijoiden mukaan pahimmassa ahdingossa sitten sodan alun ammuspulan vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat