Venäjä kovensi otteitaan: Passitti Navalnyin verkoston samalle listalle Isisin ja al-Qaidan kanssa

0:45
Hurjasti laihtunut Aleksei Navalnyi nähtiin julkisuudessa nälkälakon jälkeen – viimeksi painanut näin vähän lukiossa.

Venäläisen oppositiovaikuttajan Aleksei Navalnyin pelitila Venäjällä pienenee entisestään.

Vankilaan tuomitun Navalnyin aluetoimistojen verkosto on lisätty Venäjällä listalle, jonka muita jäseniä ovat muun muassa Isis ja al-Qaida. Venäjän talouden seurantaviraston ylläpitämälle listalle päätyy, jos on Venäjän tulkinnan mukaan mukana "terrorismissa ja ääritoiminnassa". 

Navalnyin liittolaiset ovat jo todenneet, että he panevat pillit pussiin toimistoissa, sillä viranomaiset aikovat joka tapauksessa kieltää niiden toiminnan. 

Navalnyille saattaa lähiaikoina sataa lisää lunta tupaan, sillä moskovalainen tuomioistuin pohtii parhaillaan, pitäisikö Navalnyin keskeinen tukiorganisaatio luokitella äärijärjestöksi. Oman näkemyksensä mukaan kyseinen organisaatio on korruptiota vastaan taisteleva järjestö.

Jos tuomioistuin antaa myöntävän päätöksen, voisivat viranomaiset jäädyttää järjestön rahaliikenteen ja passittaa aktivisteja telkien taakse entistä helpommin. 

Oli päätös mikä tahansa, ovat Navalnyin liittolaiset todenneet järjestön toiminnan jatkuvan jossain muodossa. 

Navalnyi istuu parhaillaan kahden ja puolen vuoden vankilatuomiota. 

Liittolainen taas pidätetty

Navalnyin liittolaisten pidätykset ovat nekin jatkuneet. Tänään vuorossa oli Navalnyin lakimies Ivan Pavlov. Tämän johtama Ryhmä 29 -järjestö sanoo, että Pavlovia syytetään entistä toimittajaa Ivan Safronovia koskevien esitutkintatietojen paljastamisesta.

Safronov pidätettiin viime heinäkuussa, ja häntä syytetään maanpetoksesta. Hänen väitetään välittäneen valtiosalaisuuksia Tshekin tiedustelulle.

Ryhmä 29 sanoo olevansa lakimiesten ja toimittajien järjestö, joka työskentelee sananvapauden puolesta Venäjällä. Ryhmän nimi viittaa Venäjän perustuslain pykälään 29, jossa taataan sananvapaus, sekä maan rikoslain pykälään 29, jossa määritellään esimerkiksi maanpetos ja vakoilu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja