Venäjä kiistää maan sulkemisen globaalista internetistä – ministeriö vaatii kuitenkin "ulkomaisia elementtejä" pois valtio-omisteisten tahojen sivustoilta

Anonymous aloitti kybersodan Venäjän hallintoa vastaan – Mikko Hyppönen kertoo, millaista jälkeä se on saanut aikaan. 13:26
Anonymous aloitti kybersodan Venäjän hallintoa vastaan – Mikko Hyppönen kertoi 27. helmikuuta, millaista jälkeä se on saanut aikaan

Viestintäministeriötä vastaava taho Venäjällä on lähettänyt valtio-omisteisille tahoille kirjeen, jossa vaaditaan toimia perjantaihin mennessä. Tahojen pitää muun muassa muuttaa domain-osoitteensa paikallisiksi ja hylätä perustavanlaatuisia ulkomaisia elementtejä nettisivuiltaan.

Venäläinen uutissivusto Kommersant ja Itä-Eurooppalainen mediasivusto Nexta ovat saaneet haltuunsa kirjeen, jonka ministeriö on toimittanut tahoille ympäri Venäjää. Muutoksia vaaditaan perjantaihin 11.3. mennessä.

Tahoja vaaditaan muun muassa poistamaan Java Script -elementit sivuiltaan. Lähes kaikki maailman nettisivut käyttävät Java Script -ohjelmointikieltä nettisivuillaan.

Ulkomaisia hosting-palveluita käyttäviä tahoja vaaditaan vaihtamaan domain-osoitteensa paikallisiksi. 

Toisin sanoen esimerkiksi .org tai .com -päätteiset nettisivut tulee vaihtaa .ru -päätteisiksi.

Tahoja vaaditaan myös parantamaan salasanasuojaustaan.

Tarkoitusperiä vakuutellaan

Ministeriö vakuuttaa, että tarkoituksena ei ole sulkea Venäjää globaalin internetin ulkopuolelle.

Vuonna 2020 MTV Uutiset haastatteli maapuolustuskorkeakoulun kapteeni Juha Kukkolaa, joka on tehnyt väitöskirjan Venäjälle suunniteltavasta ja mahdollisesti avattavasta "omasta internetistä".

Venäjän omalla internetillä tarkoitetaan suljettua internetiä, josta voidaan halutessa ja tietyissä tilanteissa sulkea pois meidän kaikkien muiden saatavilla oleva internet.

Tälläkään hetkellä tavalliset internetin käyttäjät eivät pääse Venäjällä kaikkialle netin syövereihin.

Vuonna 2019 Yle uutisoi, että Venäjän viestintäministeriö kertoi, että maassa on testattu onnistuneesti sisäistä, muusta maailmasta eristettyä tietoverkkoa.


Lue myös:

    Uusimmat