Zelenskyi: Vapautetussa Hersonissa poistettu jo lähes 2 000 räjähdettä – "Olemme kaikki haltioissamme" – MTV seurasi sotaa 12.11.

Ukrainan eilen vapauttamassa Hersonin kaupungissa ja sen ympäristössä on paljastunut laajoja sotatuhoja – toimittajamme raportoi, miltä lähikaupungissa näyttää 0:55
Katso myös: Ukrainan eilen vapauttamassa Hersonin kaupungissa ja sen ympäristössä on paljastunut laajoja sotatuhoja – toimittajamme raportoi, miltä lähikaupungissa näyttää

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 12. marraskuuta 2022.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Ukrainan joukot ovat vallanneet takaisin Hersonin kaupungin
  • Herson on tällä hetkellä ilman sähköä, kaupungissa juhlittu vapauttamista
  • Kakhovkan pato on vaurioitunut räjähdyksessä
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä syyskuun lopulla
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.21: Presidentti Zelenskyi: Olemme kaikki haltioissamme

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi riemuitsee Harkovan saamisesta takaisin.

– Me olemme kaikki haltioissamme, Zelenskyi sanoi tänään lauantaina.

– Ennen pakenemista Hersonista miehittäjät tuhosivat kaiken kriittisen infrastruktuurin -- viestintäyhteydet, vesijohto-, lämpö- ja sähköverkon, Zelenskyi sanoi.

Hänen mukaansa Hersonissa on poistettu jo lähes 2 000 räjähdettä.

Ukrainan poliisijohtaja Ihor Klymenko kertoi 200 poliisin keräävän tietoja venäläisten sotarikoksista. Hän varoitti Hersonin asukkaita mahdollisista venäläisjoukkojen jättämistä maamiinoista. 

Klymenkon mukaan yksi poliisi on haavoittunut raivatessaan hallintorakennusta miinoista. Lisäksi nainen ja kaksi lasta on joutunut sairaalaan räjähdyksen takia Myloven kylässä Hersonin alueella.

21.36: Ukraina aloitti miinojen raivaamisen ja sähköjen palauttamisen Hersonissa 

Ukrainan viranomaiset ovat aloittaneet tänään lauantaina työn elämän palauttamiseksi normaaliksi vapautetussa Hersonin kaupungissa Etelä-Ukrainassa.

Ukrainalaiset pyrkivät raivaamaan kaupungista miinoja, kirjaamaan venäläismiehittäjien tekemiä sotarikoksia sekä palauttamaan kaupunkiin sähköt.

Ukraina sai kahdeksan kuukautta miehitettynä olleen kaupungin haltuunsa eilen perjantaina. Tänään Ukrainan television lähetykset Hersonissa jatkuivat, ja alueellinen energiayhtiö kertoi työskentelevänsä sähköjen palauttamiseksi.

Ukrainan poliisijohtaja Igor Klymenko kertoi 200 poliisin keräävän tietoja venäläisten sotarikoksista. Hän varoitti Hersonin asukkaita mahdollisista venäläisjoukkojen jättämistä maamiinoista.

Klymenkon mukaan yksi poliisi on haavoittunut raivatessaan hallintorakennusta miinoista. Lisäksi nainen ja kaksi lasta on joutunut sairaalaan räjähdyksen takia Myloven kylässä Hersonin alueella.

Venäjä ilmoitti tällä viikolla vetäytyvänsä Hersonin kaupungista ja on evakuoinut viime päivinä joukkojaan Hersonista puolustusasemiin Dneprin itärannalle. Ukrainan joukot ovat Venäjän vetäytyessä vallanneet takaisin laajoja alueita joen länsirannalta ja pääsivät eilen myös itse Hersonin kaupunkiin.

21.35: Zelenskyi: Herson on meidän

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi julisti eilen Hersonin kaupungin olevan "meidän". Zelenskyin mukaan Ukrainan erikoisjoukot olivat jo edenneet kaupunkiin ja armeijan joukot olivat kaupungin laidoilla.

Venäjän vetäytyminen Hersonista merkitsee myös sitä, että sen länsipuolella sijaitseva Mykolajivin alue on nyt lähes kokonaan Ukrainan hallussa.

Alueen kuvernöörin mukaan koko Mykolajiv on nyt vapautettu Mustanmeren rannalla sijaitsevaa Kinburnin niemimaata lukuun ottamatta. Venäjä yritti kuukausien ajan turhaan vallata Mykolajivin kaupunkia.

19.46: MTV Ukrainassa: Hersonin alueella paljastunut laajoja sotatuhoja, kaupungissa sähköt poikki

Ukrainan eilen vapauttamassa Hersonin kaupungissa ja sen ympäristössä on paljastunut laajoja sotatuhoja.

Venäjän uskotaan katkaisseen kaikki Dnepr-joen yli kulkeneet sillat sekä vaurioittaneen joen yläjuoksulla olevaa vesivoimalaitoksen patoa.

Itse Hersonin kaupunkialueella sähköt ovat lähes kokonaan poikki. Ukrainan sotilaita on kaupungissa juhlittu sankareina.

MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen vieraili tänään lähellä Hersonia Mykolajivissa.

– Ihmiset ovat tervehtineet [iloiten] sitä, että Herson saatiin ukrainalaisten haltuun, mutta erityisen suurta lohdutusta se ei tuo esimerkiksi tässä paikassa, johon iskeytyi varhain eilen ilmeisesti venäläisten S-300-ohjus. Yhdeksän ihmistä kuoli ja toistakymmentä on loukkaantunut, Nurminen kertoo.

– Raunioista etsitään yhä ihmisten ruumiita. 

Ukrainan eilen vapauttamassa Hersonin kaupungissa ja sen ympäristössä on paljastunut laajoja sotatuhoja – toimittajamme raportoi, miltä lähikaupungissa näyttää 0:55
Ukrainan eilen vapauttamassa Hersonin kaupungissa ja sen ympäristössä on paljastunut laajoja sotatuhoja – toimittajamme raportoi, miltä lähikaupungissa näyttää

16.05: Länsimaat: Venäjän vetäytyminen Hersonista on Ukrainalle voitto

Länsimaat ovat ylistäneet tänään lauantaina Venäjän vetäytymistä Hersonista Etelä-Ukrainasta merkittävän voittona Ukrainalle. Samalla Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba on muistuttanut, ettei sota suinkaan ole vielä ohi.

Kuleban mukaan länsimaat ja Ukraina ovat matkalle yhteiseen voittoon Ukrainassa.

– Vain yhdessä voimme menestyä ja potkaista Venäjän ulos Ukrainasta, ja sillä tiellä olemme. Tämä on tapahtumassa, ja voittomme on yhteinen voitto, maailman kaikkien rauhaa rakastavien kansojen voitto, Kuleba sanoi tavatessaan Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestön Aseanin kokouksen yhteydessä.

Blinken puolestaan ylisti Ukrainan asevoimien ja kansan "hämmästyttävää rohkeutta" ja vakuutti Yhdysvaltojen tukevan Ukrainaa niin kauan kuin se tukea tarvitsee.

Kuleba tähdensi jo aikaisemmin kokouksessa, että sota Ukrainassa jatkuu edelleen.

– Voitamme taisteluja, mutta sota jatkuu. Ymmärrän, että kaikki haluavat sodan loppuvan niin pian kuin mahdollista. Mekin haluamme sitä varmasti enemmän kuin kukaan muu, Kuleba sanoi.

Hersonissa juhlitaan ukrainalaissotilaiden paluuta kaupunkiin – katso juhlatunnelmat ympäri kaupunkia 1:27
Katso myös: Hersonissa juhlitaan ukrainalaissotilaiden paluuta kaupunkiin – katso juhlatunnelmat ympäri kaupunkia

13.57: The Kyiv Independent: Kahovkan pato vaurioitunut räjähdyksessä 

Ukrainalaislehti The Kyiv Independent kertoo, että venäläinen uutistoimisto Izvestiya on julkaissut videon, jossa näkyy suuri räjähdys Kahovkan padolla Hersonin alueella. 

Lehden mukaan yhdysvaltalainen satellittiyhtiö Maxar Technologies on myös julkaissut kuvia, joissa näkyy "merkittävää vahinkoa" padolle. 

Venäläisten on epäilty aikovan räjäyttää Hersonin kaupungin yläjuoksulla sijaitsevan padon tulvittaakseen alueen, mikä vaikeuttaisi ukrainalaisjoukkojen etenemistä sen yli. 

CNN:n mukaan satelliittikuvien perusteella selviää myös, että yhteensä seitsemän siltaa Hersonin alueella on räjäytetty vuorokauden sisään, neljä niistä ovat Dnepr-joen ylittäviä siltoja. 

Eilen julkaistuissa kuvissa Hersonin kaupungissa sijaitseva Antonivkan silta ja sen viereen rakennettu väliaikainen ponttoonisilta oli räjäytetty venäläisjoukkojen vetäydyttyä niitten yli. 

Valtava räjähdys Kahovkan padolla Hersonin alueella 0:43
Katso video: Valtava räjähdys Kahovkan padolla Hersonin alueella

12.44: "Vetäytyminen Hersonista saa venäläiset kyseenalaistamaan Ukrainan sodan järkevyyttä"

Venäjän joukkojen vetäytyminen Hersonista saa Venäjän kansan entisestään kyseenalaistamaan Ukrainan sodan merkitystä, sanoo Britannian puolustusministeri Ben Wallace.

–  Venäjän vetäytyminen Hersonista merkitsee jälleen uutta strategista epäonnistumista heille. Helmikuussa Venäjä epäonnistui kaikissa tärkeimmissä tavoitteissaan Hersonia lukuun ottamatta, Wallace sanoo lausunnossaan.

– Nyt, kun sekin on luovutettu, tavalliset venäläiset tulevat varmasti kysymään, mitä merkitystä tällä kaikella on, puolustusministeri jatkoi.

Wallacen mukaan Venäjä on hyökkäyksellään Ukrainaan onnistunut saavuttamaan ainoastaan kansainvälistä eristämistä ja nöyryyttämistä.

– Britannia ja kansainvälinen yhteisö tulevat jatkamaan Ukrainan tukemista. Ja vaikka vetäytyminen oli tervetullut, kukaan ei tule aliarvioimaan Venäjän edelleen jatkuvaa uhkaa, Wallace vakuutti.

9.14: Britannian puolustusministeriö: Venäjä aloitti vetäytymisen Hersonista mahdollisesti jo kolme viikkoa sitten

Venäjä aloitti joukkojensa vetämisen Hersonista mahdollisesti jo kolme viikkoa sitten, kertoi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä lauantaina.

Venäjän kaupunkiin asettava hallinto kehotti 22. lokakuuta siviilejä jättämään kaupungin. Puolustusministeriön mukaan on realistista olettaa, että myös sotilaskalustoa ja siviiliasuihin pukeutuneita sotilaita on jättänyt kaupungin samassa yhteydessä kun noin 80  000 siviiliä siirrettiin kaupungista.

Koska Herson oli ainoa alueellinen pääkaupunki, jonka Venäjän joukot olivat helmikuussa alkaneen hyökkäyksen jälkeen saaneet haltuunsa, sieltä vetäytyminen tuo mukanaan merkittävän mainehaitan. Puolustusministeriön mukaan vetäytymisellä tunnustetaan julkisesti ne vaikeudet, joita Venäjän joukot ovat kohdanneet Dneprin länsirannalla.

Ukrainan joukot ovat todennäköisesti vallanneet laajoja alueita Hersonin maakunnasta Dneprin länsirannalta ja kontrolloivat suurta osaa itse kaupungista. Venäjä taas yrittänee edelleen evakuoida joukkojaan maakunnan muilta alueilta puolustusasemiin joen itärannalle.

8.13: Ukrainan ulkoministeri: Sota jatkuu Hersonin valtauksesta huolimatta

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba on muistuttanut tänään lauantaina, että sota Ukrainassa jatkuu edelleen vaikka ukrainalaisjoukot pääsivätkin perjantaina Hersonin kaupunkiin Etelä-Ukrainassa ja saavuttivat näin merkittävän voiton.

–  Voitamme taisteluja, mutta sota jatkuu. Ymmärrän, että kaikki haluavat sodan loppuvan niin pian kuin mahdollista. Mekin haluamme sitä varmasti enemmän kuin kukaan muu, Kuleba sanoi puhuessaan Kaakkois-Aasian maiden kokouksessa Vietnamissa.

Kuleban mukaan Venäjä tuo kuitenkin edelleen uusia sotilaita ja kalustoa Ukrainaan, joten maa tarvitsee lisää tukea.

Venäjä kertoi perjantaiaamuna saaneensa päätökseen joukkojensa vetämisen pois Dneprjoen länsirannalta Hersonin alueella. Tämä tarkoittaa sitä, että Hersonin kaupunki ja muut merkittävät alueet ovat ukrainalaisjoukkojen hallussa ja että venäläisjoukot ovat nyt Dneprjoen itäpuolella.

6.10: Hersonissa ei ole sähköä

Hersonissa ei ole lainkaan sähköä, uutisoi Kyiv Independent. Ukrainan suurimman yksityisen energiayhtiön DTEK:n edustaja Dmytro Sakharukin mukaan Venäjä tuhosi Hersonin energiajärjestelmän kokonaan.

Sakharuk uskoo, että energiajärjestelmän palauttamisessa tulee kestämään noin kuukauden verran. 

Ukrainan joukot pääsivät Hersonin kaupungin alueelle eilen Venäjän joukkojen vetäydyttyä.

5.50: Venäjä kielsi maahantulon 200 yhdysvaltalaiselta 

Venäjä on ilmoittanut kieltäneensä maahantulon 200:lta Yhdysvaltojen kansalaiselta. 

Joukossa ovat muun muassa presidentti Joe Bidenin sisarukset ja useita senaattoreita. Venäjän mukaan maahantulokielto koskee heitä, jotka "ovat osallistuneet russofobisen kampanjan edistämiseen ja Kiovan hallinnon tukemiseen". 

Venäjä määräsi maahantulokiellot vastauksena Yhdysvaltojen asettamiin pakotteisiin, jotka määrättiin Venäjän aloitettua sodan Ukrainassa. 

Venäjä on jo aiemmin kieltänyt maahantulon yli tuhannelta yhdysvaltalaiselta, heidän joukossaan ovat muun muassa näyttelijät Ben Stiller ja Sean Penn.

Lue myös:

    Uusimmat