Mainos

Venäjä käyttänyt soihtuja Ruotsin sotilaskoneita vastaan – Ilmavoimat: Ei normaalia

Venäjän sotilaskuljetuskoneet ovat käyttäneet niin sanottuja signaali- tai harhautussoihtuja Ruotsin sotilaskoneita vastaan ainakin kaksi kertaa viimeisen vuoden aikana.

Ruotsin ilmavoimien komentajan mukaan välikohtaukset tapahtuivat 22. elokuuta ja 13. syyskuuta viime vuonna kansainvälisessä ilmatilassa Itämeren yllä.

Ilmavoimien komentaja Micael Bydén ei kuitenkaan sulje pois mahdollisuutta, että julkisuudelta piilossa voisi olla muita vastaavanlaisia tapauksia.

– Valitsemme itse mistä kommunikoimme. Jos asialla on yhteys operatiiviseen puoleen, voimme päättää olla kertomatta siitä tietyn jakson ajan tai ikuisesti, hän sanoi keskiviikkona Almedalenin politiikkaviikolla Ruotsin Visbyssä.

Lentäjä: Lähellä osua koneeseen

Viime vuoden elokuun välikohtauksessa venäläinen kuljetuskone AN-26 käytti Ruotsin mukaan kahta ruotsalaista sotilaskonetta vastaan signaalisoihtuja, yhtä valkoista ja yhtä punaista.

– Kuljetuskone liikehti voimakkaasti, kääntyi vasemmalle ja oikealle ja näytti, että "emme halua teidän olevan täällä". Kone lähetti liikkeelle kaksi soihtua. Yksi lentäjistämme koki, että toinen niistä oli hyvin lähellä osua hänen koneeseensa, kertoi Bydén Visbyssä.

Bydénin käsityksen mukaan toisella kerralla syyskuussa venäläinen kuljetuskone IL-76 ei tehnyt samanlaista liikehdintää kuin AN-26 elokuussa.

IL-76 käytti kuitenkin yhtä niin sanottua harhautussoihtua ruotsalaisia vastaan.

Ilmavoimat: Ei normaalia käytöstä

Bydén kertoo, että molemmissa välikohtauksissa kaksi ruotsalaiskonetta oli ollut tunnistamassa ja keräämässä tietoa venäläiskoneista. Hänen mukaansa tällainen tunnistaminen ja tietojenkeruu ovat normaalia sotilastoimintaa.

Sen sijaan soihtujen käyttö toisia koneita vastaan ei hänen mukaansa ole tavanomaista.

– Käsityksenä on, että tämä on poikkeuksellista toimintaa: että tehdään näin koneita vastaan, jotka tulevat ilmaan ja haluavat olla näkyvissä. Se ei ole mitenkään normaalia käytöstä.

Keskustelu ilmavälikohtauksista alkoi maanantaina, kun Ruotsin puolustusvoimien komentaja Sverker Göranson nosti keskustelutilaisuudessa Visbyssä esiin soihtujen käytön. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.