Venäjä jatkaa siviilikohteiden "terrorisointia" – mikä merkitys iskuilla on sodan kululle?

Kartat näyttävät, mikä on Venäjän hyökkäyksen tilanne juuri nyt 15:54
Kuuntele Emil Kastehelmen haastattelusta, miten hän arvioi tilanteen kehittymistä ja kertoo, mihin sodassa voisi edetä.

Aamulla Venäjä on jälleen iskenyt Ukrainassa muun muassa energia- ja teollisuuskohteisiin. Sotahistorioitsija Emil Kastehelmi arvioi, että iskut lienevät jatkoa Venäjän tällä viikolla aloittamalle iskujen sarjalle, jossa Venäjä onnistui vaikuttamaan merkittävään määrään Ukrainan energiainfrastruktuuria.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Aiempien hyökkäysten vaikutus on kuitenkin jäänyt rajallisiksi.

– Ukraina on saanut monin paikoin saanut myös korjattua näitä vahinkoja, Kastehelmi kertoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Kastehelmi: Iskut terrorisoivat siviilejä

Nyt tapahtuneita hyökkäyksiä hän luonnehtii pienimuotoisemmiksi verrattuna laajoihin, koko maahan kohdistuviin iskuihin.

Kastehelmen arvion mukaan Venäjä pyrkii iskuillaan vaikeuttamaan Ukrainan siviiliyhteiskunnan toimintaan ja osoittamaan kykynsä operoida ”syvällä” Ukrainassa.

Kastehelmi kiinnittää kuitenkin huomiota siihen, että iskut eivät ole jatkuvia, vaan pikemminkin jossain määrin satunnaisia ja laajalle alueelle hajaantuneita.

– Tämä tietysti terrorisoi siviilejä ja vaikeuttaa yhteiskunnan pyörimistä. Siellä täällä saattaa käydä niin, että jostain sotatarvikkeita valmistavasta laitoksesta menee hetkeksi sähköt. Kokonaisuudessa ei tämä osoita, että Venäjä on erityisen voimakas. Tämä on tällaista satunnaista kiusantekoa.

Venäjällä ei vaikuta olevan kykyä isompaan operaatioon

Vaikka toisaalta iskut osoittavat Venäjän voimannäyttöä rintaman takaisiin kohteisiin, ei Venäjällä vaikuta olevan kykyä suurimittaisiin operaatioihin itse rintamalla. Erityistä merkitystä sodan kulkuun Kastehelmi ei näe iskuilla olevan.

– Tällainen isku vaikka satunnaiseen kaupunkiin tai siviilikohteeseen muualla, se ei tule kääntämään sitä Ukrainalle pääosin myönteistä liikettä toiseen suuntaan.

– Ellei Venäjä saa jatkuvaa iskujen sarjaa, joka kestäisi vaikkapa viikkoja keskeisiin teollisuuslaitoksiin tai tärkeään energiainfrastruktuuriin. Sellaisella voisi olla jotakin vaikutusta.

Arvioiden mukaan Venäjän raskaampi ohjuskalusto on kuitenkin loppumaan päin ja sen korvaaminen ei ole sille täysin yksiselitteistä ja paikoin se voi olla jopa mahdotonta. Tämä vähentää riskiä laajempaan iskujen sarjaan.

Lue myös:

    Uusimmat