Vauvoja murhanneelle hirviöhoitajalle tuomio: Ei pääse koskaan vapaaksi

Sarjamurhaajana tunnetuksi tullut sairaanhoitaja Lucy Letby, joka järkytti maailmaa surmattuaan vauvoja vastasyntyneiden osastolla, tulee viettämään loppuelämänsä telkien takana. Tuomari tuomitsi tänään maanantaina Lucy Letbyn, 33, elinikäiseen vankeusrangaistukseen.

Lucy Letby todettiin aiemmin syylliseksi seitsemän vastasyntyneen vauvan murhaan ja kuuden muun vauvan murhan yritykseen.

Letby murhasi viisi poikavauvaa ja kaksi tyttövauvaa vastasyntyneiden osastolla Countess of Chesterin sairaalassa Britanniassa ruiskuttamalla heihin insuliinia tai ilmaa tai pakkosyöttämällä maitoa.

Rikokset tapahtuivat kesäkuun 2015 ja kesäkuun 2016 välisenä aikana. Letby oli parikymppinen tehdessään murhat.

Muun muassa The Guardian kertoo, että Letbystä tulee Britanniassa neljäs nainen, joka on tuomittu vastaavaan elinkautiseen vankeuteen.

Tällä hetkellä Britanniassa on kaksi naista elinkautisessa vankeudessa. He ovat Rose West ja Joanna Dennehy.

Osa urheista kaksosia ja kolmosia

Osa Letbyn uhreista oli kaksosia. Yhdessä tapauksessa hän murhasi molemmat sisarukset, toisessa hän tappoi kaksi kolmosista ja kahdessa tapauksessa hän murhasi yhden kaksosista, mutta epäonnistui yrityksessään tappaa toinen.

– Tämä oli julma, laskelmoitu ja kyyninen lastenmurhakampanja, jona uhreiksi joutuivat kaikkein pienimmät ja haavoittuvimmat, tuomari James Goss sanoi.

– Sinun toimissasi oli syvää pahansuopuutta, joka lähenteli sadismia. Siksi normaalit säännökset ehdonalaiseen vapauteen pääsystä eivät päde, ja tulette viettämään lopun elämäänne vankilassa, tuomari totesi Letbylle.

"Tästä päivästä lähtien et ole mitään"

Oikeus kuuli aiemmin murhattujen vauvojen ja murhayritysten uhreiksi joutuneiden lasten vanhempien tunteikkaita ja sydäntäsärkeviä lausuntoja, joissa he kertoivat vauvojensa menettämisen aiheuttamasta kauhusta ja traumasta.

– Mikään tuomio ei ole verrattavissa siihen sietämättömään tuskaan, jota olemme kärsineet tekojenne seurauksena, yhden murhatun poikavauvan äiti sanoi.

– Lucy Letby on tuhonnut elämämme. Viha, jota tunnen häntä kohtaan, ei koskaan katoa, kolmosten isä sanoi lausunnossaan.

Toisen vauvansa menettänyt kaksosten äiti, sanoi toivovansa, että Letby eläisi pitkän elämän ja viettäisi jokaisen päivän kärsien tekemisistään.

– Perheeni ei enää koskaan ajattele sinua – tästä päivästä lähtien et ole mitään, äiti sanoi.

Sairaalan johtoa arvosteltu

Poliisit tutkivat edelleen, onko uhreja enemmänkin ja kuinka montaa vauvaa Letby on mahdollisesti vahingoittanut.

Sairaalan johtoa on arvosteltu voimakkaasti tapauksen yhteydessä, koska Letbyä ei siirretty heti sivuun hoitotyöstä, vaikka epäilykset häntä kohtaan heräsivät tiettävästi ensimmäistä kertaa jo vuonna 2015.

Kollegoilleen Letby oli selittänyt, että vauvojen kuolemantapausten määrän kasvu johtui vain "huonosta onnesta".

Juttua täydennetty 21.8.2023 kello 16.44.

Lue myös:

    Uusimmat