Vauva syntyi merivartioston veneeseen juhannuksena – "Näitä iloisempia hälytystehtäviä"

Suomenlahden merivartiostolla on riittänyt juhannuksena kiirettä. Erikoisin tehtävä oli synnytyksen avustaminen partioveneessä.

Suomenlanden merivartiosto sai tänään sunnuntaina aamulla hälytyksen ensihoidon tehtävästä Suomenlahdella sijaitsevaan saareen, jossa raskaana ollut nainen oli mökkeilemässä.

– Ensihoidon kenttäjohtajan johdolla toimittiin, ja kuljetuksen aikana ennen kuin päästiin rantaan, oli jo lapsi maailmassa, Suomenlahden merivartioston tiedotuksesta kerrotaan MTV Uutisille.

– Nämä ovat näitä iloisempia tehtäviä.

Äiti ja vauva voivat hyvin

Matkaa saaresta mantereelle oli muutama kymmenen kilometriä. Ajallisesti vastaavaan matkaan menee puolesta tunnista tuntiin.

Merivartioston mukaan niin äiti kuin vauvakin olivat haasteellisessa paikassa tapahtunen synnytyksen jälkeen "hyvävoimaisia".

Heidät vietiin maihin noustua sairaalaan ambulanssilla. 

Tilanne oli synnyttäjälle jännittävä ja ainutlaatuinen mutta ei merivartiostolle ainutkertainen.

– On meillä ollut vuosien saatossa tällaisia aiemminkin.

Muuten tavanomainen juhannus

Merivartiostojen mukaan juhannus on ollut meripelastustehtävien puolesta muuten tavanomainen. 

Länsi-Suomen ja Suomenlahden merivartiostojen tehtävät ovat liittyneet pääosin ruorijuopumuksiin, huolimattomuuteen ja sairastapauksiin.

– Vesiliikenne on ollut normaaliin viikonloppuun verrattuna vilkasta, mikä on juhannuksena tavallista, Suomenlahden merivartioston meripelastusjohtaja Hannes Suvilaakso kertoi STT:lle tänään aamupäivällä.

Tehtäviä merivartioston alueella on ollut viikonlopun aikana kymmeniä. 

Vakavimpiin kuului Porvoon onnettomuus, jossa hukkui lauantai-iltana iäkäs ihminen. Tiedossa on yhteensä ainakin neljä juhannuksen aikaan hukkunutta koko maassa.

Aattona todella kiire

Tehtävämääriltään normaali juhannus on ollut myös Länsi-Suomen merivartiostolla. 

Merivartioston meripelastusjohtaja Anssi Somppi kertoi STT:lle sunnuntaina aamupäivällä, että meripelastustehtäviä on ollut viikonlopun aikana vajaa 30.

– Aattona oli todella kiire. Sää oli huonompi, oli tuulisempaa. Konevikaisia veneitä, pulaan joutuneita purjehtijoita ja vastaavia oli useita, Somppi kertoo.

Ruorijuopumuksen takia kiinni otettuja tai siitä epäiltyjä alueella oli 10 kappaletta juhannusviikonlopun aikana. 

Rikkomuksia tai rikoksia, joista on sakotettu tai aloitettu tutkinta, oli Sompin mukaan 30. Kristiinankaupungissa hukkui viikonlopun aikana kaksi ihmistä erillisissä tapauksissa.

Juhannuspäivänä tehtävämäärät vähenivät merivartioston alueella. 

Sunnuntaina aamupäivällä vesillä oli vielä melko rauhallista Sompin mukaan, sillä juhannuksen paluuliikenne ei ollut vielä alkanut.

– Täällä merialueella varmaan tehtävämäärät vielä tästä juhannuksesta kasvavat heinäkuun lopulla, meripelastusjohtaja lisää.

Sairastumisia saaristossa

Myös Suomenlahden merivartioston alueella aatto oli vilkkaampi.

– Silloin mentiin saariin ja sitä vesiliikennettä oli enemmän. Juhannuspäivänä ihmiset viettivät juhannusta saaressa, Suvilaakso kertoo.

Juhannuspäivänä tehtäviä oli selvästi vähemmän, mutta sunnuntaina aamulla ja aamupäivällä merivartiostoa tarvittiin taas enemmän Suvilaakson mukaan.

– Sairastapauksia ja ensihoidon tehtäviä on ollut jonkun verran saaristossa, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat