Vattenfall: Sähkön hinta voi talvella nousta 10 senttiin

Sähkön hintaan vaikuttavat tällä hetkellä vesitilanne ja Ruotsin turvallisuussyistä alas ajetut ydinreaktorit.

Markkinasähkön hinta voi ensi talvena nousta jopa 10 senttiin kilowattitunnilta, arvioi energiayhtiö Vattenfall tänään julkistetussa markkinakatsauksessa. Yksittäiset sähkömarkkinoiden hintapiikit voivat Vattenfallin markkinatutkijan Tommi Riskin mukaan olla "huomattavan kalliita".

Sähkön käteishinnat ovat sademäärien myötä laskeneet viikon aikana. Termiinimarkkinoilla lähiviikkojen hinnat ovat laskeneet ja pidempien tuotteiden hinnat nousseet lievästi. Pitkän aikavälin hintatrendi on Riskin mukaan nouseva.

- Vesitilanne ajaa edelleen sähkön hintaa. Päästöoikeuksien hinnat ovat pysyneet vakaana. Markkinat ovat viime viikkoina liikkuneet hermostuneesti sademääräennusteiden myötä, Riski sanoo.

Talven sähkön hinta muodostuu Riskin mukaan sitä kalliimmaksi, mitä pidempään Ruotsin turvallisuussyistä alas ajetut ydinreaktorit ovat poissa. Vaikka talvikuukausien termiinihinnat ovat yli 70 eurossa megawattitunnilta eli 7 sentissä kilowattitunnilta, on riski ylöspäin olemassa.

- Jos kuivuus jatkuu ja vielä talvesta tulee kylmä, niin talvella hinnat nousevat öljylauhteen tuotantokustannusten tasolle, mikä on noin 100 euroa megawattitunnilta. Kulutushuippuina saatetaan joutua ottamaan käyttöön koko tuotantokapasiteetti ja yksittäiset hintapiikit voivat olla huomattavan kalliita, arvioi Riski.

Sähköpörssi NordPoolin järjestelmähinta laski tänään 62,61 euroon megawattitunnilta eli 6,3 senttiin kilowattitunnilta. Ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen sopimusten hinta noteerattiin 72,00 euroksi. Joulukuun sopimuksilla käytiin kauppaa 73,25 eurolla megawattitunnilta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat