Vastaamon tietomurron uhreilla alle viikko aikaa tehdä rikosilmoitus ja antaa lausuma – nyt rikosilmoituksia on 24 000 ja lausumia 9800

KRP: Vastaamo-tietomurrosta epäillyn kuulustelut ovat lähteneet käyntiin tahmeasti – näin tutkinnanjohtaja kommentoi 3:47
KRP: Vastaamo-tietomurrosta epäillyn kuulustelut ovat lähteneet käyntiin tahmeasti – näin tutkinnanjohtaja kommentoi asiaa maaliskuussa.

Vastaamon tietomurron uhreilla on enää alle viikko aikaa tehdä poliisille rikosilmoitus ja täyttää lausumalomake. Aikaa on toukokuun viimeiseen päivään, eli ensi viikon keskiviikkoon saakka.

Vastamon tietomurron uhriksi joutui noin 33 000 ihmistä. Tähän mennessä poliisi on saanut 24 000 rikosilmoitusta ja lausumia on annettu 9800.

– Lausuma pitää tehdä, jos on tehnyt rikosilmoituksen. Lausuman antaminen on tärkeää, jotta uhri voi ilmoittaa vaatimuksensa rikosasiassa ja sen, vaatiiko hän rangaistusta tapahtuneesta rikoksesta. Nämä ovat asianomistajarikoksia ja lausumalla henkilö varmistaa rikosprosessissa mukana pysymisen, kyberrikostorjuntakeskuksen päällikkö, rikostarkastaja Mikko Rauhamaa keskusrikospoliisista sanoo.

Rauhamaa puhui Vastaamon tietomurron tutkinnan etenemisestä tänään Tietoturva ry:n pitämässä tietoturvakatsauksessa.

Rikosilmoitus kannattaa tehdä poliisin sähköisessä asiointipalvelussa, jonka jälkeen lausuma tulee täytettäväksi samassa asiointipalvelussa.

Epäillyn kuulustelut jatkuvat vielä pitkään

Vastaamon tietomurto tapahtui marraskuussa 2018. Kiristys psykoterapiakeskusta ja sen asiakkaita kohtaan alkoi syys-lokakuussa 2020. 

Tietomurrosta epäilty Aleksanteri Kivimäki etsintäkuulutettiin lokakuussa 2022 ja hänet otettiin kiinni Ranskassa helmikuun alussa 2023. Suomessa Kivimäki vangittiin helmikuun lopussa.

– Epäillyn kuulustelut aloitettiin heti ja ne jatkuvat pitkälle kesään asti. Kuulusteluja on tehtävänä vielä paljon, Rauhamaa kertoo.

Kivimäkeä epäillään muun muassa törkeästä tietomurrosta ja törkeästä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Hän on kiistänyt rikosepäilyt medialle asianajajansa välityksellä.

Keskusrikospoliisin mukaan jutun esitutkinta valmistuu elokuussa ja juttu siirtyy syyteharkintaan. Syytteennoston määräpäivä jutussa on lokakuussa.

– Tämä on ollut Suomessa täysin poikkeuksellinen tutkinta ja rikos, jolla on valtava määrä uhreja. Poliisissa ei ollut ennalta valmista sapluunaa hoitaa tällaista juttua, mutta tässä on nyt opeteltu ja rakennettu tapa, jolla tällainen juttu tutkitaan, Rauhamaa sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat