Vasemmistopopulistinen Smer on voittanut Slovakian ennenaikaiset parlamenttivaalit

Venäjämielisen Robert Ficon puolue on voittanut Slovakian parlamenttivaalit 2:05
Venäjämielisen Robert Ficon puolue on voittanut Slovakian parlamenttivaalit

Vasemmistopopulistinen Smer-puolue on voittanut Slovakian ennenaikaiset parlamenttivaalit, kertovat slovakialaismediat. Kun äänistä lähes kaikki on laskettu, Smer on saamassa noin 23,4 prosenttia äänistä.

Ovensuukyselyt olivat aiemmin ennustaneet vaalivoittoa länsimieliselle Edistyksellinen Slovakia -puolueelle (PS)

Slovakian puolueilla parlamenttiin pääsemiselle on viiden prosentin äänikynnys. Puoluekoalitioilla äänikynnys on seitsemässä prosentissa.

Vaalivoittaja tarvitsee enemmistöhallituksen muodostamiseksi myös pienempien puolueiden tukea 150-paikkaisessa parlamentissa.

Tuki Ukrainalle vaalikamppailun keskiössä

Smer-puolueen johtama, ja entinen pääministerin Robert Ficon suosio mielipidetiedusteluissa on herättänyt jonkin verran huolta lännessä Ukrainan tukijoiden keskuudessa, sillä entinen pääministeri on esittänyt kampanjan aikana monia Venäjää myötäileviä kommentteja. 

Fico kohdisti vaalikampanjassaan kritiikkiä myös EU:ta, Natoa sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.

Ukrainalle tukeaan vannonut PS:n johtaja Michal Simecka on toivonut äänestäjiä "valitsemaan tulevaisuuden" ja vannonut johdattavansa Slovakian pois "menneestä" viitaten Ficon aiempiin pääministerikausiin.

Slovakia on ollut sodan aikana mukana EU:n pakoterintamassa ja tukenut Ukrainaa aseellisesti merkittävällä tavalla, mutta kyselyiden mukaan suuri osa slovakialaisista suhtautuu Ukrainan tukemiseen yhä nihkeämmin ja syyttää länttä sodasta.

Vaalikampanjoissa disinformaatiota on levitetty runsaasti, ja tutkimusten mukaan puolet kansasta on altista uskomaan esimerkiksi Venäjän levittämiä valeuutisia.

– Jotkut uskovat, että rauha saavutetaan Ukrainalle annettavan tuen lopettamisella. Siitä olen eri mieltä, Slovakian presidentti Zuzana Caputova kertoi aiemmin uutistoimisto AFP:lle.

Edellisissä vuoden 2020 vaaleissa valtaan noussut oikeistokoalitiohallitus kaatui monien vaiheiden jälkeen keväällä, ja siitä asti 5,4 miljoonan asukkaan maata on hallinnut teknokraattihallitus.

Juttua muokattu 1.10.2023 kello 6:17: Juttuun päivitetty tieto vaalituloksesta.

Lue myös:

    Uusimmat