Varustautuiko poliisi liian järeästi Turkin toimia vastustavaan mielenosoitukseen? – mukana mellakkavarusteita, koiria ja paineilma-aseita: "Aseen näkyminen rauhoittaa joukkoa"

Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Helsingin Narinkkatorilla 1:33
Video: Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Helsingin Narinkkatorilla.

Se, miten poliisi varustautuu yleisötapahtumiin, kuten mielenosoituksiin ja jalkapallo-otteluihin, perustuu ennakkotietoihin pohjaavaan uhka-arvioon, kertoo poliisitarkastaja Ari Alanen Poliisihallituksesta (Poha).

– Uhka-arviossa arvioidaan tapahtuman luonnetta, minä viikonpäivänä ja mihin vuorokauden aikaan se järjestetään sekä mitä tapahtumapaikan lähellä on. Siihen voivat vaikuttaa myös aiemmat vastaavanlaiset tapahtumat, Alanen sanoo STT:lle.

Poliisin varustautuminen on herättänyt keskustelua lauantaina Helsingissä järjestetyn, Turkin toimia Syyriassa vastustavan mielenosoituksen jälkeen. Paikalla oli mellakkavarusteisia poliiseja ja kuvamateriaalin perusteella poliisi oli varustautunut myös koirilla ja projektiili- eli paineilma-aseella.

Projektiiliaseen, kuten muunkin varustautumisen näyttämisellä tavoitellaan Alasen mukaan myös ennalta estävää pelotevaikutusta.

– Ajatellaan, että aseen näkyminen myös rauhoittaa joukkoa. Poliisi pyrkii välttämään kaiken voimankäytön ja ennalta estämään kaikki konfliktit. Jos on sellaisia keinoja, joilla tilanteita voidaan estää, niin toki niitä käytetään.

Helsingin poliisi ei kommentoi

Poliisi on perustellut mielenosoitukseen varustautumista ja mielenosoittajien auton kieltämistä saman viikon maanantaina olleen mielenosoituksen järjestyshäiriöillä. Poliisi tutkii asiaa.

Lauantaisen mielenosoituksen järjestäjän, Yhdessä Rojavan puolesta -solidaarisuusverkoston edustajan mukaan verkosto ei ollut mukana järjestämässä maanantain mielenosoitusta, ja hän ihmettelee, miksi poliisi niputtaa tapahtumat yhteen.

Edustaja pyysi pysyä jutussa nimettömänä, koska kertomansa mukaan hänellä on ollut ongelmia Turkin hallinnon kanssa.

Alanen kommentoi yleisesti ja sanoo, että järjestäjän ei välttämättä tarvitse olla sama kuin aiemmassa tapahtumassa, jotta se otetaan huomioon uhka-arviossa.

– Lähtökohtaisesti, jos on odotettavissa, että mielenosoitukseen osallistuvat henkilöt ovat pääasiassa samoja kuin jotka ovat vastaavanlaisiin tilanteisiin osallistuneet, sitten sillä ei ole niin merkitystä, kuka tapahtuman järjestää, Alanen sanoo.

Helsingin poliisi ei maanantaina kommentoinut asiaan.

Järjestäjä: Poliisi ylireagoi

Poliisi perusteli auton kieltämistä myös mielenosoittajien ja muiden ihmisten turvallisuudella, koska reitti kulki isoja Helsingin katuja.

STT:lle puhunut solidaarisuusverkoston edustaja sanoo, että autosta ei ollut ilmoitettu poliisille, eikä poliisi ollut siitä ennalta kiinnostunut.

– Ennakkoilmoituksessa ei kysytty siitä. Se jälkeen poliisi lähetti sähköpostilla lisäkysymyksiä, mutta silloinkaan autosta ei tiedusteltu, edustaja sanoo.

STT on saanut Helsingin poliisilta mielenosoituksen ennakkoilmoituksen, eikä siinä ole mainintaa autosta.

Järjestäjän edustajan mukaan aiemmin auton ottamiselle mielenosoituksiin ei ole ollut esteitä. Hän katsoo, että poliisin varustautumistaso oli ylireagointia.

– Meidän mielestä poliisin toiminnan pitäisi perustua siihen, että turvataan poliittisen ilmaisun onnistunut toteutus. Varustautuminen ei ollut millään tavalla suhteessa mielenosoituksen olosuhteisiin. Poliisi on ylimitoittanut toimintansa.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on pyytänyt poliisilta selvitystä varustautumisesta ja uhka-arvioiden tekemisestä.

Lue myös:

    Uusimmat