Mainos

Varusmiehiä joutui sairaalaan ilmavoimien päättöharjoituksesta – tapahtumia tutkitaan sotilasrikoksina: "En kommentoi, millaiseen vaaraan henkilöt ovat joutuneet"

7:11

Puolustusvoimien pääesikunta on aloittanut esitutkinnan ilmavoimien päättöharjoituksessa tapahtuneista epäillyistä väärinkäytöksistä.

Video: Huomenta Suomessa käsiteltiin simputusta ja sitä, millaista asiatontakin vallankäyttöä varusmiespalveluksessa tapahtuu.

– Tutkimme harjoituksessa tapahtunutta epäiltyä epäasiallista toimintaa. Epäillään, ettei puolustusvoimien määräyksiä ole noudatettu, sotilaslakimies ja tutkinnanjohtaja Jouni Pulkkinen Puolustusvoimista kertoo.

Tutkinta aloitettiin Ilmasotakoulun ja Porin prikaatin tekemien tutkintapyyntöjen johdosta.

Hän ei halua tutkinnallisista syistä kertoa tarkemmin siitä, millaisesta teosta on kyse. Syynä on muun muassa se, että kuulusteluja on vielä tekemättä, ja kuulusteltavia on eri puolilta maata. Tutkinnassa tulee menemään viikkoja.

Puolustusvoimat eivät kuvaile, mistä kysymys

Pulkkinen ei halua täsmentää epäiltyjen ja epäasiallisen kohtelun kohteena olleiden henkilöiden määrää, mutta kertoo molempia olevan tällä hetkellä muutamia. Epäiltyjen määrä täsmentyy tutkinnan myötä. Epäillyt teot kohdistuivat varusmiehiin.

Epäillyn rikoksen vuoksi muutama henkilö vietiin tarkistettavaksi sairaalaan, mutta kukaan heistä ei ole enää hoidossa. Aiempien tietojen mukaan vammat olivat lieviä.

– En kommentoi tässä vaiheessa millään tavalla, millaiseen vaaraan henkilöt ovat joutuneet, Pulkkinen sanoo.

Puolustusvoimien pääesikunta epäilee asiassa sotilasrikosta, muttei täsmennä rikosnimikettä.

Vastaavia tapauksia silloin tällöin

Pääesikuntaan tulee Pulkkisen mukaan tutkittavaksi vuosittain noin sata tapausta. Niissä on rikoksia laidasta laitaan. Nyt tutkittavana olevan rikoksen kaltaisia rikosepäilyjä tulee tutkittavaksi ajoittain.

– Eivät ole yleisiä. Juuri tämän tyyppisiä tulee tutkittavaksi aina silloin tällöin, hän kertoo.

Pulkkinen ei ota kantaa siihen, vaikuttaako tutkinta epäiltyjen tai muiden osallisten tehtäviin. Tapahtumiin liittyy sekä ammattisotilaita että varusmiehiä Ilmasotakoulusta ja Porin prikaatista.

– Me suoritamme vain esitutkintaa. Esimiehet päättävät sitten, onko aihetta ryhtyä muihin toimenpiteisiin. Ei ole meidän tehtävämme arvioida sitä, hän toteaa.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja