Mainos

Värttinä täyttää 20 vuotta

Värttinä täyttää Kalevalan päivänä 20 vuotta. Yhtyeen kymmenes levy IKI on juuri tullut kauppoihin Suomen lisäksi muun muassa Saksassa, Itävallassa, Sveitsissä, Espanjassa ja Yhdysvalloissa. Syntymäpäivää orkesteri juhlii konsertoimalla Aleksanterin teatterissa Helsingissä perjantaina.

Värttinän suosio on vuosien kuluessa tasoittunut, mutta ei suinkaan laantunut. Konsertti on jo lähes loppuunmyyty. Heti sen jälkeen yhtye lähtee kiertämään Espanjaa ja myöhemmin keväällä muita Euroopan maita.

Värttinä on nimetty vaikutusvaltaisessa amerikkalaisessa Utne Reader -lehdessä maailman 40 kiinnostavimman taiteellisen toimijan joukkoon. Mari Kaasinen on pysynyt Värttinässä kaikki 20 vuotta. Hän oli yksitoistavuotias, kun yhtye perustettiin. Alussa laulaminen oli vain hauska harrastus, eikä Mari voinut kuvitella, että ansaitsisi sillä vielä elannon jonain päivänä.

-Vuosi 1990 oli käänteentekevä, koska silloin meidän piti alkaa tehdä musiikkia oikeasti, Värttinä ei voinutkaan olla pelkkä harrastus enää. Osa meistä valmistui lukiosta ja piti päättää, jatkaako vai ei. Viisi meitä lopulta jatkoi ammattilaisemmin ja muutti Helsinkiin, Kaasinen muistelee.

Nykyään yhtyeessä on yhdeksän jäsentä. Musiikillisestikin Värttinä on vuosien saatossa muuttunut. Alussa kaikki sävellykset ja sanoitukset olivat traditionaalisia. Tänä päivänä värttinäläiset säveltävät ja sanoittavat itse paljon.

-Musiikilliset juuremme ovat edelleen Karjalan maassa ja syvästi, mutta musiikkimme on muuttunut kunkin kokoonpanon mukaan. Jokainen uusi jäsen tuo soppaan oman lusikkansa, jolla hämmentää.

Värttinässä näkyvät hyvinkin siinä kulloinkin soittavien ihmisten musiikilliset taustat. Yhtyeen musiikkia ei voi kategorisoida, orkesteri itse puhuu Värttinä-musiikista. Mari Kaasinen on vain tyytyväinen, että maailmanmusiikin suosio on tasoittunut ja yhtyeellä on nykyään keikkoja muillakin kuin maailmanmusiikkifestareilla. Vaikka hän myöntääkin, että vaatii rohkeutta mennä samalle estradille kuin vaikkapa Iron Maiden tai Sting.

-Mutta joka kerta on ollut hauskaa. Tuttuja naamoja näkyy jo keikoilla eri puolilla maailmaa. Juhlakonserttiinkin on tulossa ihmisiä kymmenestä maasta.

-Oi Dain aika oli hullua. Meitä vietiin silloin hirveällä vauhdilla joka paikkaan, ja vaikka välillä tuntui, että pää ei kestä, niin siinä meni vain mukana. Tuntuu, että nyt elämme parasta aikaa, mutta ehkä se paras aika on aina tässä ja nyt. Jos jostain unelmoimme, niin keikasta Afrikan mantereella.

Rehellinen levy

-IKI on rehellinen levy, siinä on aika monta biisiä vedetty suoraan livenä ilman, että mitään päällekkäisyyksiä olisi tehty. Siinä erottuu myös aiempaa enemmän kolmen naisen laulukomppaniastamme jokaisen persoonallinen ääni, mutta kuuluu laulussa sitä tavaramerkiksemme muodostunutta tikutuskonekiväärisoundiakin, Kaasinen luonnehtii.

Valtaosa uuden levyn sanoituksista on Mari Kaasisen käsialaa. Hän kertoo lukevansa paljon Suomen kansan vanhoja runoja sekä Kalevalaa ja Kanteletarta.

-Sieltä tarttuu usein joku sana mukaan, esimerkiksi syyllinen syli jäi päähäni jostakin pyörimään ja siitä piti sitten tarina tehdä. Toinen hauska sana oli nahkaruoska.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.