Mainos

Vartiointiala: Vartijoista ei voi tulla kakkospoliisia

Sisäministeriössä harkitaan parhaillaan vartijoiden oikeuksien laajentamista. Tulevaisuudessa yksityiset turvallisuusyhtiöt voisivat siis hoitaa joitakin poliisille kuuluvia tehtäviä. Vartiointialalla asiaan suhtaudutaan varovaisesti.

– Vartiointialalla ei ole erityistä tahtoa, eikä negatiivistakaan mielipidettä siihen työtehtävien vastaanottamiseen, toteaa turvallisuusalan ammattiliiton tiedottaja, ISS Palveluiden pääluottamusmies Toni Åman.

Mikäli vartijoiden oikeuksia kuitenkin päädytään laajentamaan, tulee Åmanin mukaan pelisäännöt tehdä ehdottoman selkeiksi.

– Meillä keskeisintä siinä on, että nämä työtehtävät pitää olla rajattu ja tarkkaan määritelty. Ja lainsäädäntö pitää olla selkeä vartijan oikeuksien ja velvollisuuksien kannalta.

Kakkospoliisina Åman ei kuitenkaan vartijoita tulevaisuudessakaan näe.

– En oikein usko, että vartijoista varapoliisi tulisi. Jos ja kun vartioinnin oikeudet ja velvollisuudet on tarkkaan määritelty, niin ne eivät voi koskaan ohittaa poliisin valtiolta saamia oikeuksia tai tulla rinnalle niiden kanssa, Åman toteaa.

– Keskitettyjä ja erityisiä työtehtäviä voi toki tulla lisää. Mutta kakkospoliisina, tällaisena yleisenä järjestyksen ja ylläpidon roolina, en sitä näe.

Åmanin mukaan vartijoiden oikeuksien laajentaminen nostaisi vaatimuksia vartijoiksi valittavista. Myös koulutusta tarvittaisiin lisää.

Tehtävien ja koulutuksen lisääntyminen nostaisi todennäköisesti myös vartiointikuluja. Åmanin mukaan on kuitenkin epäselvää, kenen maksettavaksi lasku jäisi.

– Silloin kun poliisi hoitaa jonkun tehtävän, niin sen kustannuksethan menee yhteiskunnalta. Mutta jos tehtävä hoidetaan vartioinnilla, niin silloin tulee kyseeseen se, että ostaako tämän kunta, valtio vai yksityinen. Ja on vaikeaa määritellä, mikä se kulu siitä olisi loppujen lopuksi, ja olisiko se isompi vai pienempi kuin poliisin suorittama tehtävä, Åman puntaroi.

– Monimutkainen kysymys kaiken kaikkiaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.