Mainos

HS: Järjestyksenvalvojille lisää oikeuksia?

Sisäministeriössä harkitaan pitäisikö poliisin tehtäviä antaa yksityisten turvallisuusyhtiöiden hoidettavaksi, kertoo Helsingin Sanomat.

Yksityisten turvallisuusyhtiöiden toimivalta ulottuisi kaikille julkisille alueille lainmuutoksen tullessa voimaan. Nyt valvojat voivat toimia esimerkiksi vain kauppakeskusten ja liikenneasemien läheisyydessä.

Jos lakimuutos menee läpi, saatetaan myös järjestyksenvalvojien rikosoikeudellista suojaa kohottaa. Tällöin järjestyksenvalvojan vastustamisesta voitaisiin antaa nykyistä kovempi rangaistus.

Kokeilu onnistunut

Lakiuudistusta valmisteleva virkamies Timo Kerttula sanoo lehdessä, että lakimuutos on perustuslaillisesti haastava juttu. Onnistuneena kokeiluna hän mainitsee Helsingin Itäkeskuksen Tallinnanaukion rauhoittamisen.

Poliisi antoi aukion valvottavaksi kauppakeskuksen palkkaamalle Turvatiimille, koska ei kyennyt hoitamaan aukion järjestyshäiriöitä yksin.

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron mielestä Tallinnanaukion kokeilu on toiminut hyvin, mutta rajanvetoa täytyy pohtia. Paateron mielestä on hyvä ajatus, että poliitikot ottaisivat kantaa siihen, onko järjestystenvalvojien käyttö laajemminkin mahdollista vai ei.

Viimeisetkin rajat murtuu

Yleisen oikeustieteen professori Kaarlo Tuori pitää kehitystä erityisen huolestuttavana.

- Yleisen turvallisuuden takaaminen poliisin toimesta on julkisen vallan ydinaluetta. Nyt oltaisiin poistamassa viimeisiäkin rajoja, Tuori sanoo Helsingin Sanomissa.

Suomen vartiointiliikkeiden puheenjohtaja Jarmo Mikkonen muistuttaa, että ennen oli talkkareita, puisto- ja torivahteja.

- Jonkun nämä tehtävät pitää hoitaa, olivat ne siten julkisia tai eivät, Mikkonen toteaa lehdessä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.