Mainos

Varo troijalaista: Vaarana lunnasvaatimus ja verkkopankin valelaskut

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppösen mukaan rikolliset vaanivat uhreja isoja massoja liikuttavassa sosiaalisessa mediassa.

Pulaan voi joutua klikkaamalla väärää linkkiä, josta koneeseen tarttuu erilaisia haittaohjelmia.

– Selkeä ongelma on lunnasvaatimukset tavallisille ihmisille. Sadoilta suomalaisilta on pyydetty lunnaita, kun lunnastroijalainen on lukinnut kotikoneen. Lunnastroijalaiseksi kutsuttu virus on piilottanut kuvat ja tiedostot tai lukinnut koko koneen. Käyttäjälle on tullut ilmoitus siitä, että esimerkiksi poliisi on sulkenut koneen, vaikka todellisuudessa lunnasvaatimuksen esittäjä on hakkeri, Hyppönen kertoo.

– Jäljet ovat johtaneet itärajan taakse. Lunnasvaatimukset ovat olleet muutamia satoja euroja, joka on pikkuraha, jos koneella on perheen kaikki valokuvat, toteaa Hyppönen.

Verkkopankissa vaanii valelasku

Hyppösen mukaan ihmiset ovat sosiaalisen median kautta saaneet linkin, jota ovat klikanneet. Siellä on ollut odottamassa haittaohjelma, joka on ottanut koneen haltuun ja lukinnut sen. Lukituksen poistamiseksi on vaadittu rahaa.

Hyppösen mukaan tällaiselta voi suojautua ottamalla koneesta säännöllisesti varmuuskopioita.

– Toisen haittaohjelman avulla koneen haltuun ottaneet rikolliset ovat myös ujuttaneet verkkopankin maksujen joukkoon ylimääräisiä laskuja, jotka eivät näy ruudulla eli käyttäjä ei tiedä niistä mitään. Kun käyttäjä hyväksyy omia laskujaan, niin hän hyväksyy samalla rahasiirron rikollisten tilille ulkomaille, varoittaa Hyppönen.

Hyppösen mukaan kolmas haittaohjelma, joka tartuttaa koneelle näppäimistönauhurin, voi kaapata luottokorttinumeron, kun käyttäjä maksaa verkkokaupassa maksuja. Tämän jälkeen rikolliset käyttävät sitä omiin tarkoituksiinsa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.