Mainos

Varaa aikaa työmatkaan - keli vettä, räntää tai lunta

Maan etelä- ja itäosassa sataa aamulla vettä ja lunta, kertoo MTV3:n meteorologi Miina Manninen.

Sade on muuttunut lumisemmaksi, joten ajokeli on paikoin huono tai erittäin huono. Rannikolla ja pääkaupunkiseudulla sateet ovat kuitenkin tulleet yön aikana vetenä.

Pääkaupunkiseudulla on kohtalaista ja puuskaista pohjoistuulta, iltapäivästä alkaen luoteistuulta. Illalla ja yöllä saadaan heikkenevää lännenpuoleista tuulta. Pilvistä ja lumisadetta. Illalla lännestä alkaen poutaa ja selkeämpää. Myöhemmin yöllä kasvaa lumikuurojen mahdollisuus. Lämpötila liikkuu nollan vaiheilla.

Päivän kuluessa maan etelä- ja keskiosassa tuulee pohjoisen puolelta ja sateet, joita on pääasiassa Uudellamaalla, Päijät-Hämeessä ja maan itäosassa, muuttuvat viimeistään lumisateiksi. Länsirannikolla ja Lapissa sää muuttunee paikoin selkeämmäksi. Päivälämpötila on nollan tuntumassa, Lapissa joitain asteita pakkasella.

Muista turvaväli

Liikenneturva muistuttaa, että lumipyryalueilla ajomatkaan kannattaa varata tavallista enemmän aikaa. Myös turvavälit on hyvä pitää totuttua pidempinä, sillä liukas keli pidentää jarrutusmatkoja. Nyrkkisääntö on, että jarrutusmatka nelinkertaistuu, kun nopeus kaksinkertaistuu. Vastaavasti nopeuden alentaminen neljänneksellä lyhentää jarrutusmatkan puoleen.

Liikenneturvan mukaan kuljettajalla menee noin sekunti aikaa reagoida ja aloittaa jarrutus. Maantienopeudella 80 km/h auto ehtii edetä tuolloin jo 22 metriä. Maantiellä jo hyvissä olosuhteissa etäisyyden tulisi olla metreinä sama kuin ajonopeus. Ajokelin ollessa huonompi tulisi edessä ajavaan jättää vielä pitempi väli.

Lumisateita voi seurata MTV3:n sääsivuston sadetutkasta. Sivustolla on myös tiesäätietoja sekä alueelliset sääennustevideot.

(MTV3)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.