Vappu selvin päin – sinä pystyt siihen!

Oletko kyllästynyt vapun juhlimiseen "nakit silmillä"? Kuohuvan kittaaminen tulee kalliiksi ja aiheuttaa paitsi hirveän kohmelon, myös murhaavan morkkiksen ja muistikatkoksia. Jos olet päättänyt juhlia ilman viinaa, nappaa tästä vinkit matkaasi.

On edelleen surullinen tosiasia, ettei Suomessa ole bileitä ilman alkoholia. Vappuna kulutetaan tavallistakin enemmän kuohujuomia, joten varaudu siihen, että päätöstäsi olla juomatta ihmetellään ja kauhistellaan. Juomaton nainen voi joutua esimerkiksi raskausepäilyjen kohteeksi, ja miehessäkin on melko varmasti jotakin vialla.

Miten sitten perustella alkoholittomuuttaan, jos sitä vaaditaan? Muista, ettei sinun tarvitse selittää tekemisiäsi kenellekään, vaikka hän vaatisi niin. Ethän sinäkään ole tivaamassa syitä ryypiskelylle!

Jos kuitenkin haluat selventää vaikuttimiasi, ole huoletta: alkoholista ja sen terveysvaikutuksista on tehty useita tutkimuksia!

Miksi ilman viinaa? Kootut selitykset

Alkoholilla on todettu olevan yhteys ja vaikutusta esimerkiksi kihtiin, impotenssiin, syöpiin ja osteoporoosiin. Promillen humalatilassa hermosto alkaa jo lamaantua, ja kahta promillea lähestyttäessä ilojuoman vaikutukset ovat nukutusaineen kaltaisia. Esimerkiksi kipu ei enää tunnu. Se jos mikä kuulostaa "terveeltä" sivuvaikutukselta!


Jos ystäväsi vetoavat juomiseen viattomana ilonpitona, voit lyödä tiskiin synkän tilaston. Vuosittain Suomessa kuolee tuhansia ihmisiä alkoholin käytön seurauksena, ja alkoholi on työikäisten miesten yleisin kuolinsyy. Voit muistuttaa ystäviäsi myös siitä, että juomien nauttiminen on Suomen laissa kielletty yleisellä paikalla taajamassa ja julkisen liikenteen kulkuneuvossa. Puistoissa saa nauttia muutaman oluen, mutta käyttäytyminen ei saa olla häiritsevää.

Pelottele kanssajuhlijoitasi myös alkoholin lihottavalla vaikutuksella. Yhdessä grammassa alkoholia on 7,1 kaloria. Alkoholi on siis melkein yhtä lihottavaa kuin rasva!

Uusia syitä juomattomuudelle

Etkö jaksa enää jankata juomattomuudestasi? Kokeile heittää kehiin joku näistä tekosyistä!

1. Vetoa lääkitykseen. Esimerkiksi allergialääkkeet ovat hyvä syy olla juomatta, ja keväisin niiden käyttämiselle on hyvä syy. Jos keskustelukumppanisi jankkaa, kysy, haluaako hän ajaa sinut terveysasemalle, kun saat jonkinlaisen kohtauksen.

2. Vetoa sairauteen. Jopa umpihumalaisen pitäisi ymmärtää, että terveydellinen syy on vakava syy. Jos muu ei auta, lyö asia läskiksi ja sano, että olet allerginen alkoholille. Kuvaile niitä karmaisevia oireita, joiden uhriksi joudut, jos vain haistatkin lager-olutta.

3. Osta alkoholittomia siidereitä. Niiden pakkaukset näyttävät nykyisin täysin samoilta kuin alkoholillisten. Myös alkoholiton skumppapullo näyttää kaveriporukan silmään luultavasti tasan samalta kuin muutkin vapun juhlajuomat. Juo juomiasi normaalisti muiden seurassa.

4. Tipaton huhtikuu/kesä/loppuvuosi. Ilmoita, että uudenvuodenlupauksesi olla juomatta pitää edelleen. Jos viinin tarjoaja ei usko vinkkiä, totea, että hänellekin tekisi hyvää pieni paussi.


5. Kerro alkoholin olevan sinulle ongelma. Tämän pitäisi olla ymmärrettävä syy juomattomuudelle. Jos tunnet itsesi hyvin ja tiedät, että kirkkaiden kittaaminen tekee sinusta häijyn juopon, kerro se heti. Näin muut ymmärtävät paremmin, ettet halua juoda, ja osaavat myös kannustaa sinua tipattomuudessasi. Sinun on myös vaikeampaa ottaa "vain pari", jos olet jo tunnustanut ääneen, ettei alkoholi todellakaan ole sopiva seuralainen sinulle.

Seuraavana aamuna

Näiden faktojen ja pienten valkoisten valheiden avulla vappuilta meni aamuun asti juomatta – ja olosi on mahtava! Samaa ei voi sanoa niistä juhlamielisistä bailaajista, jotka vaativat sinuakin koko illan kumoamaan tuoppeja kanssaan. Nyt onkin aika nauttia juomattomuuden iloista.


Örvelsivätkö kaverisi nolosti ympäri pusikoita? Tokihan sinä olit paikalla kamerasi kanssa. Lähetä kuvia ystävillesi seuraavana päivänä ja kiittele hauskasta illasta. Muista, ettei noloja kuvia saa laittaa esimerkiksi Facebookiin kaikkien nähtäville ilman asianomaisen lupaa!

Muista myös kuittailla krapulasta. Tämä on jo klassikko! Tarjoudu sekoittelemaan esimerkiksi jekkubatterya krapulaiselle kaverillesi. Katso, kun hän ryntää halaamaan vessanpönttöä.


Lue myös:


MTV3

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja