Mainos

Vapise karaoke – tämä illanviettotapa vetää suomalaisia baareihin

Karaokekansana tunnetut suomalaiset alkavat ottaa jameja eli open mic -iltoja enemmän omakseen.

Helsingin keskustan Bar Mendocino on kesällä täyttynyt lähes joka maanantai-ilta äärimmilleen. Kansa on tullut esiintymään ja nauttimaan rock- ja blues-henkisestä musiikista.

Bar Mendocinossa on järjestetty jameja vuodesta 2006. Ravintoloitsija Tommi Mattila on huomannut, että viime vuosina jamit ovat alkanet kuulua useampien kilpailijoidenkin ohjelmistoon.

– Uusia paikkoja on tullut koko ajan lisää, missä tapahtuu eri viikonpäivinä. Ihmiset haluvat soittaa keskenään, tavata uusia muusikoita, ottaa rennosti muutama olut ja hypätä tuollaiselle matalammalle lavalle, Mattila summaa homman idean.

Lava avoin kaikille

Käytännössä open mic:issa kuka tahansa voi nousta lavalle soittamaan, laulamaan tai esittelemään muuta taiteellista osaamistaan kuten vaikka runonlausuntaa.

Skotlannista kotoisin oleva Robbie Hill alkoi käymään jameissa 15-vuotiaana. Nykyisin hän luotsaa jami-iltoja Helsingissä.

– Jameissa opin ensimmäistä kertaa soittamaan ihmisten edessä, hän sanoo.

"Ihmiset haluvat soittaa keskenään, tavata uusia muusikoita, ottaa rennosti muutama olut ja hypätä matalammalle lavalle."

Bar Mendocinossa käy jamien järjestäjien mukaan eritasoisia esiintyjiä, joita yhdistää intohimoinen suhtautuminen musiikkiin.

Mutta miksi lavalle nouseminen houkuttaa?

– Täällä saa soittaa sydämensä kyllyydestä. Sehän siitä tekee hienoa, bändinsä kanssa soittava Rami sanoo.

– Kun täällä on soittanut biisin, jota ei ole koskaan kuullut ja sitten voinut ylittää itsensä, se on ollut ehkä se paras juttu, rummuissa viihtyvä Rossi puolestaan toteaa.

Jami-illassa syntyi duo

Konstantinin ja Leifin illanvietto keväämmällä päättyi siihen, että kaksikko päätti perustaa oman duon.

– Ensimmäisenä iltana kukaan ei välittänyt bändistämme pätkääkään. Mutta seuraavana iltana olimme supertähtiä, Konstantin virnistää.

Leif kertoo, että duo keräsi yhtenä iltana kasaan 85 euroa tippiä, vaikka open mic:ssa esiintyjät soittavatkin puhtaasti omaksi ilokseen. Mutta hänkin muistaa ensimmäisen illan haasteet.

– Ensimmäisenä iltana ainoat aplodit tulivat, kun sanoin, että "seuraava biisimme on viimeinen."

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.