Vankilatuomion saanut valelääkäri: Palkka maksettiin tehdystä työstä

Viime ja toissa vuonna Karkkilassa ja Karjaalla valelääkärinä toiminut Mika Jokinen on tuomittu vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen.

Jokinen syyllistyi törkeään petokseen, törkeään väärennökseen sekä luvattomaan terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamiseen. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antoi jutussa kansliatuomion.

Käräjäoikeus perustelee ehdotonta vankeustuomiota sillä, että Jokinen tavoitteli rikoksilla huomattavaa taloudellista hyötyä. Hänen toimintansa oli omiaan aiheuttamaan merkittävää vaaraa useiden ihmisten hengelle ja terveydelle.

Syyttäjä vaati Jokiselle ensisijaisesti ehdotonta vankeutta tai yhdyskuntapalvelua.

Jokinen myönsi syytteet osittain oikeiksi mutta katsoi, etteivät väärennykset olleet törkeitä eikä hän ole syyllistynyt petoksiin.

"Palkka maksettu tehdystä työstä"

Käräjäoikeus määräsi miehen maksamaan lisäksi noin 125 000 euroa muun muassa palkkakorvauksia entisille työnantajilleen Karkkilan kaupungille, Perusturvakuntayhtymä Karviaiselle sekä Carema Oy:lle.

Jokinen kiistää aiheuttaneensa työnantajilleen taloudellista vahinkoa, sillä palkka on hänen mukaansa maksettu virheettömästä työstä.

Vastaajan mielestä huomioon tulisi ottaa myös se, että "syytteessä tarkoitetun kaltaiset työpaikat eivät yleensä kiinnosta lääketieteen opiskelijoita ja niihin on vaikeaa löytää tekijöitä".

Jokinen ehti hoitaa satoja potilaita ja kirjoittaa tuhansia reseptejä toimiessaan lääkärinä. Miehen jäljiltä ei ole löydetty vakavia hoitovirheitä.

Jokinen kertoi oikeudessa saaneensa kimmokkeen toimiinsa hetken mielijohteesta. Hän oli ollut vuonna 2008 työttömänä ja lääketiede kiinnosti.

Jokinen työskenteli terveyskeskuslääkärinä kuukausien ajan ilman koulutusta.

Valelääkäri herätti työnantajat tarkistuksiin

Asiantuntija arvioi, että valelääkäritapaus ehkäisee vastaavanlaisia tapauksia. Valvontavirasto Valviran lakimies Heidi Laurila toteaa, että poikkeuksellinen juttu on herättänyt työnantajat hoitamaan omaa valvontatehtäväänsä ja tarkistamaan työntekijöiden pätevyyksiä huomattavasti aiempaa tehokkaammin.

Tänä vuonna terveydenhuollon ammattilaisten taustoja on tarkistettu jo 70 000 kertaa, kun aiempina vuosina kyselyjä oli muutama tuhat.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat