Vanhentuneet lääkkeet voivat muuttua jopa myrkyllisiksi

Lääkekaappi kannattaa siivota perusteellisesti ainakin pari kertaa vuodessa. Lääkkeiden vanhetessa niiden vaikuttavat aineet alkavat hajota ja samalla lääke alkaa menettää tehoaan.

Jotkut lääkkeet voivat muuttua jopa myrkyllisiksi.

– Lääkkeistä ei koskaan tiedä, mitkä muuttuvat haitallisiksi. Tarkkaa tietoa lääkkeiden vanhetessaan aiheuttamista haitoista on hyvin vaikea saada. Siksi on ehdottoman tärkeää, ettei lääkkeitä käytettäisi pakkaukseen merkityn päiväyksen jälkeen, sanoo Suomen Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Johanna Salimäki.

Tuoteselosteeseen merkitään yleiset (havaitaan 10 korkeintaan prosentilla testattavista) sivuvaikutukset, mutta myös harvinaiset vaikutukset, joita ilmenee vain yhdellä miljoonasta.

Se ei kuitenkaan kerro mahdollisesta vaarasta, joka voi vaania vanhentuneissa lääkkeissä. Valmistaja ei vastaa vanhentuneiden lääkkeiden haittavaikutuksista, vaan vastuu siirtyy siinä vaiheessa kuluttajalle. 

Tetrasykliinin hajoamisaine haitallinen

Tavallisesti vanhenevat lääkkeet menettävät vähitellen tehoaan, eikä niistä sinällään ole suurempaa haittaa. On kuitenkin joukko lääkeaineita, joiden hajoamisesta syntyy haitallisiakin sivutuotteita.

Esimerkiksi tetrasykliini on tetrasykliiniryhmään kuuluva antibiootiksi luokiteltava lääkeaine, jota käytetään erilaisten infektioiden kuten mykoplasma- ja klamydiainfektioiden, mutta myös esimerkiksi aknen hoidossa. 

– Etenkin sen hajoamistuote anhydroepitetrasykliini on liitetty oireyhtymään, johon liittyy pahoinvointia ja sokerin, valkuaisaineiden, kaliumin ja fosfaatin lisääntynyttä eritystä virtsaan eli happo-emästasapainon ja elektrolyyttitasapainon häiriöitä, Salimäki kertoo.

Aina ei voida kuitenkaan tarkalleen tietää, mitä myrkkyjä mistäkin lääkeaineista voisi syntyä ja millä aikavälillä.

– Tietysti sellaiset lääkkeet, joilla on voimassaoloaika vähemmän kuin viisi vuotta, se tarkoittaa sitä, että ne saattavat olla herkempiä hajoamaan. Viisi vuotta on kuitenkin maksimi, mitä lääkkeille kestoaikaa annetaan, Salimäki sanoo.

Ei lääkkeitä kylpyhuoneeseen

Myös lääkekaapin paikalla on olennainen osa lääkkeiden toimimiseen. Lääkkeiden tulisi olla auringolta suojassa ja kuivassa paikassa. Kosteat ja kuumat tilat aiheuttavat lääkkeiden aikaista hajoamista. Pakkausseloste tulee kuitenkin lukea huolella, sillä joitakin lääkkeitä voidaan säilyttää myös jääkaapissa.

Lääkkeen tehon heikkeneminenkin on jo huomattavan suuri riski. Esimerkiksi adrenaliini on helposti hajoavaa ja sitä käytetään muun muassa allergikoille tarkoitetussa kynässä, jonka tarkoitus on estää shokkitilaan vajoaminen.

Varsinaista myrkkyä siitä ei tiettävästi tule, mutta lääke joka ei tällaisissa tilanteissa toimi, on silti hengenvaarallinen.

Vanhat lääkkeet takaisin apteekkiin

Vanhat ja syömättä jätetyt lääkkeet ovat ongelmajätettä, jotka tulee viedä apteekkiin hävitettäväksi.

Apteekit huolehtivat niiden asianmukaisesta jatkokäsittelystä. Lääkejätteet toimitetaan jätehuollon kautta Ekokem-ongelmajätelaitokselle. 

MTV.fi kertoo myöhemmin tänään, millaisia rajuja seurauksia väärin hävitetyillä lääkkeillä on luonnolle.

Lue myös:

    Uusimmat