Vanhempi konstaapeli julkaisi kuvia lukiolaisten arveluttavista nasujaisista: "Vastenmielistä katsottavaa"

Perinteisiä lukiolaisten nasujaisia järjestetään kielloista huolimatta – MTV Ruttopuistossa seuraamassa iltaa 9:55
Perinteisiä lukiolaisten nasujaisia järjestetään kielloista huolimatta – MTV kävi Ruttopuistossa seuraamassa iltaa

Kuluneena viikonloppuna on vietetty lukioiden nasujaisia, vaikka ne ovat monessa lukiossa kiellettyjä. Helsingin poliisin vanhempi konstaapeli seurasi juhlintaa, johon sisältyi hänen mielestään vastenmielisiä piirteitä.

Nasujaiset ovat lukioiden perinne, jossa lukion ensimmäiselle luokalle astuneet opiskelijat toivotetaan tervetulleiksi. Heidät laitetaan suorittamaan erilaisia tehtäviä, jotka usein ovat luonteeltaan nöyryyttäviä ja joskus jopa vahingollisia nuorille.

Lukiot ainakin Helsingissä ovat kieltäneet nasujaiset, mutta niitä järjestetään yhä epävirallisina opiskelijajuhlina kielloista huolimatta.

Vanhempi konstaapeli Heikki Mäkiprosi kertoo Twitterissä olleensa ensimmäistä kertaa katsomassa nasujaisia perjantaina, eikä hän pitänyt näkemästään.

– Vastenmielistä katsottavaa, hän kuvailee.

Mäkiprosi pohtii tviittiketjussa, onko lukion aloittaneiden nuorien suostumus riittävää, kun kyseessä on toimintaa, mikä voisi muussa tapauksessa olla laitonta.

– Mitä aito suostumus edellyttää? Kuinka paljon 15-17 vuotias nuori voi oikeuksistaan luopua? Voidaanko olettaa, että päihtyneenä rajat säilyvät?

– Mielestäni [kyseenomaisen] värikkään ryhmäytymisperinteen hyödyt ovat pienemmät kuin [mahdollisesti] epäselvän suostumuksen myötä syntyvän henkisen ja fyysisen väkivallan seuraukset, Mäkiprosi summaa.

Nasujaisia on myös puolustettu opiskelijoille tärkeänä ryhmäytymisriittinä, ja niitä voi olla vaikea kieltää kokonaan.

Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Emilia Uljas  sanoi aiemmin MTV Uutisille, että nasujaiset voivat olla myös ryhmäyttävä ja mukava kokemus, mikäli niitä vain juhlitaan oikein.

Lue myös:

    Uusimmat