Vanha lautalattia esiin

Hei! Omistan kaksion 1940-luvun lopulla rakennetussa kerrostalossa. Olen ajatellut kaivaa huonokuntoisten muovimattojen alta esille lautalattian, joka olisi tarkoitus hioa ja petsata/öljytä. Koska en ole ennen tehnyt moista (ja ollut remonteissa muutenkin vain apumiehen hommissa) on minulla muutama kysymys, joihin olisi kiva saada vastaus:
1. Onko nyrkkisääntöä, milloin muovimaton alta löytyvästä lautalattiasta ei kannata yrittää tehdä "sitä näkyvää lattiaa"? (esim. tiettyä mittaa leveämmät raot lautojen välissä, puulaji, ym.)
2. Millä lattiaa kannattaa hioa ja miten (pitkittäin, poikittain)?
3. Mikä olisi hyvä käsittely, jos halutaan tummahkon/punaisen värinen pinta, joka hylkisi likaa (nesteen aiheuttamat tahrat lähinnä)? Mekaanista kulutusta puu ei tietysti mahdottomasti kestä.

Kiitoksia kysymyksestä. Jos lautalattia on alun perin tarkoitettu näkyväksi, voi sen lähes aina kunnostaa varsinkin tuon ajan puusta. Sehän on luonnollista ja tiheäsyistä eli ei lannoitteilla tehokasvatettu. Jos lauta on tikkuista sahausjälkeä eikä höylätty, ei hionta tuota tulosta. Raot lautojen välissä eivät haittaa, kun hionnassa syntyvä puru jätetään rakoihin liima-aineksen kanssa.

Lattia hiotaan lattiahiontakoneella. Jos ei tiedä miten sitä käytetään, kannattaa antaa koko juttu ammattilaisen tehtäväksi. Rakojen täyttämiseen ammattimiehellä on hyvät keinot. Työ vaatii osaamista, hyvät välineet ja huolellisuutta. Osaamattomuudella voi pilata kauniin lattian uraiseksi. Rakennuskonevuokraamoista saa koneet, jos itse tekee. Oleellista on tasainen liike ja ikkunasta tulevan valon suuntaan. Jäljen tasaisuus on tärkeää, kaikki kuopat, naarmut ja hiertymät näkyvät lopputuloksessa selkeästi.

Pinta voidaan sävyttää, sävymallit voitte käydä katsomassa esimerkiksi RTV:n myymälöissä, useissa rauta- ja maalikaupoissa löytyy myös.

Lakkapinnaksi suosittelen julkistilan lakkaa. Se on hieman kalliimpaa, mutta kestävämpää ja helpommin hoidettavaa.

Terveisin Sakke

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja