Vanha kasarmirakennus asunnoiksi: lämpö-, vesi- ja viemäröintityöt

Kuten aikaisemmin kerrottiin, maansiirtotöiden yhteydessä tapahtunut räjäyttely osoittautui melko isoksi urakaksi. Pinnan alle on vaikea ennakkoon nähdä. eteen tuli jokaisen veneilijän hyvin tuntemaa, näille rannikoille niin tyypillistä kivenmurikkaa ja lohkaretta mopon kokoisista kuorma-auton kokoisiin saakka. Jokaista ei voinut kiertää, vaan ne oli särjettävä.

Kaivannolla oli pituuttakin oikein kunnolla - ja lisäksi mutkia. Viemäriin valittiin siksi erityinen, joustava putkityyppi joka sopii erityisesti juuri tällaiseen ei-aivan-suoraan kaivantoon. Pohjalle tuli alimmaksi sadevesijärjestelmä, sitten lämmitys- ja viemäriputket.

Nälkälinnan naapuriksihan nousee uusi rakennus huoltotilaksi, joten sekin osaltaan lisäsi LVI-ratkaisujen monimuotoisuutta ja -mutkaisuutta. Lämmitysjärjestelmäksi valittiin vesikiertoinen lattialämmitys - asukkaiden mukaan valinta oli jokseenkin itsestään selvä. Lämmön tuotannosta vastaa kaupunki erinomaisen kaukolämpöverkkonsa välityksellä.

Tavanomaisten LVI- ja sähkövetojen lisäksi taloon tuli ajanmukainen, laajakaistaa hyödyntävä datakaapelointi. Koneet on yhdistetty toisiinsa toimistoista tutun lähiverkon avulla.

Vaikka kaikki tämä kuulostaa monimutkaiselta, vaikeaa se ei ollut. Huolellisella suunnittelulla ja ennen muuta oikeiden materiaalien ja järjestelmien valinnalla urakkaa saatiin kevennettyä ratkaisevasti.

(JKA 30.11.2003)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja