Valvira varoittaa: Lähihoitajaksi opiskelevissa päihde- ja mielenterveyspotilaita

Päihdeongelmat lisääntyneet 2:06

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran johtaja Tarja Holi ihmettelee sitä, että lähihoitajaksi pääsee opiskelemaan niin paljon ammattiin soveltumattomia.

– Olemme huomauttaneet työvoimaviranomaisia siitä, että lähihoitajaksi opiskelemaan ohjataan sellaisia, jotka eivät työhön sovi. Heillä ei ole mahdollisuus harjoittaa ammattia. Jos ihminen ei pääse minnekään muualle, ei häntä voi silti ohjata lähihoitajaksi.

Holin mukaan lähihoitajien tilanne näkyy hyvin terveydenhuollon ammattilaisrekisteristä, jossa kaikista ammattiryhmistä juuri lähihoitajilta on viety eniten oikeuksia harjoittaa ammattiaan.

– Opiskelijoiden joukossa on sellaisia, joilla on tai on ollut vaikea päihderiippuvuus sekä mielenterveys- ja muita sosiaalisia ongelmia. Tälläiset ihmiset eivät välttämättä sovellu alalle.

Terveydenhuollon ammatinharjoittamisoikeudet rekisterissä 10.11.2014

                                     poistettu                          rajoitettu
Lääkäri                             74                                      150            

Sairaanhoitaja                  93                                      44                                         
Lähihoitaja                     170

Lähde: Valvira

Ammattioikeuksia rajoitetaan tai poistetaan kymmenkertaisesti 

Terveydenhuollon ammattilaisten vakavat päihdeongelmat ovat lisääntyneet.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana terveydenhuollon ammattioikeuksia on jouduttu rajoittamaan ja poistamaan entistä useammin. Oikeuksiin on puututtu potilasturvallisuuden vaarantumisen vuoksi. 

– Vielä vuonna 2005 valvontalautakunta käsitteli reilut parikymmentä tapausta. Tänä vuonna ennuste on noin 260 ammattihenkilöä. Kasvu on huomattava.

Holin mukaan lääkevirheillä on ollut vaikutusta siihen, että potilas on hyvin lyhyen ajan sisällä menehtynyt.

Lääkeriippuvuuden merkit

Ensimmäinen merkki päihdeongelmasta ovat lääkevarkaudet, joihin työnantajat ja työkaverit kiinnittävät huomiota aiempaa herkemmin.

Muu henkilökunta joutuu jatkuvasti paikkamaan ja korjaamaan päihdeongelmaisen virheitä. Työntekijän vireys voi olla heikkoa eikä hän havaitse potilaassa tapahtuvia muutoksia, joihin olisi pitänyt reagoida hoidollisesti

– Voi olla niin, että työntekijä on varastanut potilaille kuuluvat lääkkeet lääkemukista tai vaihtanut lääkkeet ja hankkinut itselleen lääkkeitä päihdyttäviin tarkoituksiin.  

Holi muistuttaa, että siinä vaiheessa, kun asia tulee valvontalautakuntaan, tilanne on voinut jatkua jopa vuosia.

Nyt viranomaiset peräänkuuluttavat varhaisempaa puuttumista ja opiskelijoiden tarkempaa seulomista.  Oikeuksia on poistettu myös muutamilta lääkäri-, sairaanhoitaja- ja lähihoitajaopiskelijoilta.

Lue myös:

    Uusimmat