Valtteri Bottas kritisoi lajinsa kattojärjestöä – "En ymmärrä, miksi he haluavat kontrolloida meitä"

Formula ykkösten Alfa Romeolla ajava Valtteri Bottas ihmetteli Expressenin haastattelussa, miksi Kansainvälinen autoliitto FIA haluaa kontrolloida kuljettajien ulostuloja. 

F1-kuljettajat Lewis Hamilton ja Sebastian Vettel ovat ottaneet aktiviisesti kantaa yhteiskunnallisiin asioihin. Tähän on kuitenkin tulossa muutos, sillä FIA päivitti joulukuussa sääntöjään, joita noudattavat kaikki järjestön alla ajettavat sarjat.

Kuljettajat eivät enää saa tehdä poliittisia, uskonnollisia, henkilökohtaisia kannanottoja tai antaa kommentteja, jotka ovat FIA:n neutraaleja periaatteita vastaan. Poikkeustapaus on silloin, jos liitolta on saatu kirjallinen hyväksyntä. Bottas on kriittinen muutoksen suhteen.

– En henkilökohtaisesti pidä politiikasta. Pidän rakastamani asiasta, eli kilpa-ajosta, mutta politiikka on osa nykyistä yhteiskuntaa. F1 on mielestäni tehnyt hyvää työtä huomioidessaan tällaisia kysymyksiä ja monet kuljettajat ovat ottaneet kantaa, mukaan lukien Sebastian, Bottas sanoi.

– En ymmärrä, miksi he haluavat kontrolloida meitä. Minusta meillä olisi oikeus sanoa asioista, jos vain haluamme. Katson kokonaiskuvaa, mutta saamme nähdä, mitä tapahtuu, Bottas jatkoi.

FIA:lla on aiemmin ollut rajoituksia poliittisiin kannanottoihin, mutta tuolloin kyse on ollut ainoastaan autoista. Entinen F1-kuski David Coulthard on sillä kannalla, että muutos ei ole välttämättä negatiivinen.

– Urheilua katsoo miljoona ihmiset ympäri maailman ja siksi sitä voi käyttää jalustana asioiden parantamiseen. Monet urheilijat ovat kuitenkin todella onnekkaita ja he saavat palkkaa siitä, mitä muut tekisivät ilmaiseksi. Se on kuin Oscar-gaalan kiitospuhe. Jos kaikki käyttävät mahdollisuutensa poliittisiin kannanottohin, niin silloin ei ole mitään kysymystä, joka olisi tärkeä jollekin. Siksi meidän on pakko nimetä kaikki tai sitten on parempi olla hiljaa ja keskittyä lajiin, Coulthard totesi.

Coulthard ymmärtää, että kuskeista voi tuntua siltä, että heillä tulee olla oikeus sanoa, mitä haluavat.

– Ymmärrän, että on olemassa ihmisiä, jotka nostavat esille ilmaisuudenvapautta ja sellaista. Se on ehdottomasti tärkeä asia, että on mielipiteitä. Samalla pitää kuitenkin muistaa, että puhumme urheilullisista säännöistä. Kyse ei ole mistään keskustelun säännöistä tai poliittisesta sääntelystä, Coulthard päätti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja