Valtiovarainministeri Kulmuni: Hallitusohjelman elvytysmekanismit eivät ainakaan vielä laukea koronan takia

Elinkeinoministeri Mika Lintilä: moni ala kärsii Suomessa koronaviruksesta 3:37
Video: Elinkeinoministeri Mika Lintilä: moni ala kärsii Suomessa koronaviruksesta.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoi tiistaina, että tämänhetkisessä koronavirustilanteessa ei ole näkyvissä, että hallitusohjelmaan kirjatut elvytysmekanismit laukeaisivat. Kulmuni sanoi eduskunnassa toimittajille, että hallitus seuraa koronaa sekä terveydelliseltä että taloudelliselta puolelta.

Valtion budjetissa on varauduttu koronaviruksen aiheuttaman tautitilanteen kaltaisiin ylimääräisiin menoihin 8,9 miljoonalla eurolla.

Hallitusohjelmassa linjataan, että hallitus voi poikkeuksellisissa talousoloissa ottaa käyttöön miljardin euron elvytyspaketin, josta vuodessa voidaan käyttää 500 miljoonaa euroa. Mekanismin käyttö ei ole automaattista, vaan se perustuu harkintaan suhdannetilanteen luonteesta ja erilaisten suhdannetasaustoimien tehokkuudesta. 

Varautumismekanismeja olemassa

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päättää poikkeuksellisen suhdannetilanteen määritelmän. 
Kulmunin mukaan hallitus tiivistää yhteistyötä sekä Suomen Pankin että Finanssivalvonnan kanssa. 

– Hallitus saa kuukauden kuluttua kokoontuvaan kehysriiheen valtiovarainministeriön uuden arvion siitä, minkälaisia taloudellisia heijastuksia koronalla Suomessa tulee olemaan julkiseen talouteen tai laajemmin, Kulmuni sanoi.

Kulmunin mukaan Suomella on lisäksi erittäin hyvät varautumismekanismit olemassa, koska Suomi on vientiriippuvainen talous.

–  Olen pyytänyt, että elinkeinoministeriössä ministeri (Mika) Lintilä (kesk.) selvittää sen, että onhan meillä varmasti valtion puolelta olemassa kaikki ne yritysrahoitukseen liittyvät mekanismit kunnossa, jos niille tarve vaatii, Kulmuni sanoi.

Uutissuomalaisen tekemän kyselyn mukaan hallituspuolueiden ryhmänjohtajat eivät ole vielä valmiita talouden elvytykseen koronaviruksen vuoksi. Ryhmänjohtajat arvioivat tiistaina, että lisätoimien tarpeellisuutta on arvioitava myöhemmin.

Myös oppositiopuolueiden ryhmänjohtajat torjuvat elvytyksen kristillisdemokraatteja lukuun ottamatta. Ryhmänjohtaja Päivi Räsänen toteuttaisi yhden miljardin euron  elvytyspaketin.

Lue myös:

    Uusimmat