Mainos

Valtioneuvosto myönsi digi-tv-luvat kuudelle

Luvan saaneiden joukossa ovat mm. MTV Media ja Swelcom. Kaikki luvan saaneet kanavat ovat maksullisia.

Valtioneuvosto on myöntänyt uudet antennijakelun digi-tv-luvat kuudelle yhtiölle. Kaikki kanavat ovat maksullisia, ja valtaosa niistä on jo ennestään kaapeli- tai satelliittitelevisiosta tuttuja.

Luvan täysin uudelle kanavalle sai SanomaWSOY:n Swelcom, joka aikoo perustaa sarjoihin ja elokuviin keskittyvän kanavan. Yhtiö peittosi yhdistelmällään useita muita elokuvakanavalle lupaa hakeneita yhtiöitä.

MTV sai digiluvan dokumenttiohjelmiin keskittyvälle kanavalle, jota jo lähetetään kaapeliverkossa nimellä Fakta. Dokumenttikanavan sai myös kansainvälinen Discovery Channel, joka suunnittelee ohjelmiinsa suomenkielistä tekstitystä.

Lastenkanavista digiverkkoon pääsevät MTV Nordic Entertainmentin Nickelodeon sekä Walt Disney Companyn Disney Channel. Nickelodeon jakaa kanavapaikan saman yhtiön musiikkikanavan MTV Nordicin kanssa ja Disney Channel Urheilukanavan iltaohjelman kanssa.

Urheilukanavista uuden luvan sai niin ikään kaapelitalouksille tuttu Eurosport. Lupaa tavoitteli myös Viasat, jolla oli tarjolla useita elokuva- ja dokumenttikanaviakin.

Kaikkiaan digi-lupia haki 20 yritystä, joilla oli suunnitelma yhdelle tai useammalle kanavalle. Uuden verkon pitäisi aueta syyskuussa, ja toimiluvat ovat voimassa vuoteen 2017.

Ilman uutta lupaa jäi SBS Broadcasting -konserniin kuuluva TV5 Finland, joka suunnitteli Swelcomin tapaan viihdekanavaa. Kansainvälisistä yrittäjistä luvatta jäivät myös National Geographic Channel ja uutiskanava CNN.

Ilmaiskanavia suunnitelleiden pienempien yhtiöiden hakemukset hylättiin, koska valtioneuvosto ei uskonut niiden taloudellisten resurssien riittävän. Artecho oli suunnitellut teknologiaan keskittyvää kanavaa, Blue Media ikäihmisten yleiskanavaa ja Citizen TV alueellistakin ohjelmaa.

-Pienemmille toimijoille olisi ehdottomasti pitänyt antaa mahdollisuus yrittää. Nyt päätös ei lisää lainkaan kotimaista ohjelmatuotantoa eikä tuo kaapelitelevision katsojille juurikaan uutta katsottavaa, moittii digi-tv:stä väitellyt Tampereen yliopiston tutkija Seppo Kangaspunta.

Valtioneuvosto korosti valinnoissaan suomenkielistä ohjelmaa tai edes suomenkielisiä tekstityksiä. Valinnat tehtiin vertailemalla kanavien sisältösuunnitelmia teemoittain, sillä maksullisten kanavien haluttiin täydentävän kymmenen ilmaiskanavan tarjontaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.