Mainos

"Valtiolle lisää 700 miljoonaa euroa alv-alarajaa nostamalla"

17:13

Pienyrittäjät vaativat arvonlisäverovapautta aina 50 000 euroon asti.

Nykyisin liikevaihtoraja on 8 500 euroa. Kun liikevaihto ylittää tuon rajan, arvonlisäveroa pitää maksaa koko liikevaihdosta. Tämä taannehtivuus halutaan pois lainsäädännöstä.

–Aloitteemme mukaan takaisinmaksuvelvoitetta ei olisi ensimmäisestä 50 000 eurosta. 50 000 euron ylittävältä osalta arvonlisäveroa maksettaisiin, aloitteen puuhamies Pienyrittäjien Harri Jyrkiäinen selventää.

Pienyrittäjät haluavat myös huojennuksen eli arvonlisäveroa koskevan porrastuksen historiaan. Usko uudistukseen on vahva.

– Valtiovarainministeriön mukaan jos arvonlisävero poistettaisiin esittämällämme tavalla, valtio menettäisi 360 miljoonaa euroa, mutta väitämme, että se raha tulee yksityisen kulutuksen kautta moninkertaisesti takaisin, puheenjohtaja Jyrkiäinen jatkaa.

Aloitteen laatijat uskovat, että muutos työllistäisi, lisäisi investointeja, mutta myös vähentäisi harmaata taloutta. Tärkein viesti on kuitenkin kasvun mahdollistaminen. Nykymallissa alv-rajoja tuijotetaan nimittäin monessa pienyrityksessä suurennuslasilla.

Lisää työpaikkoja, vai sittenkin päinvastoin?

Osa yrittäjistä pitää alv-muutosta mahdollisuutena työllistää, osa pelkää sen vievän raaempaan hintakilpailuun. Näin Hyvinkäällä eräässä parturi-kampaamossa:

– Työpaikat, joita on alallamme todella vähän muutenkin tällä hetkellä, poistuvat mahdollisesti ihan kokonaan, koska se aiheuttaisi kilpailutilanteen vääristymän työllistävän työnantajan kannalta, Maria Liimatainen sanoo.

Liimatainen toimii hiusyrittäjien varapuheenjohtajana. Hän näkee, että pienyrittäjien tarjoama muutos antaisi kilpailuedun yksinyrittäjille.

–Verottaja on laskenut, että yhden käsiparin liikevaihto on 40 000 euroa. Jos työnantajalla on useampi työntekijä, niin silloinhan siellä auttamattomasti mennään yli sen 50 000 euron liikevaihtorajan yli. Tämä johtaa eriarvoiseen asemaan yksintekevän kanssa, Liimatainen sanoo.

VATT:n tutkija: "Alaraja pitäisi moninkertaistaa"

Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksessa alv-alarajan taso ollaan valmis moninkertaistamaan.

– 50 000 euron raja tarkoittaisi, että me tultaisiin lähelle Euroopan keskitasoa ja uskon, että sillä olisi pienyrittäjiä helpottava vaikutus, erikoistutkija Timo Rauhanen sanoo.

Rauhanen pitäisi optimaalisena nostona 40 000 euron rajaa. Nykyinen malli ei sitä ole, sillä yritysten verohallintokulut voivat olla enemmän kuin niistä saatava verotuotto.

– Nyt ollaan siinä tilanteessa, että meillä on pieniä yrityksiä veron piirissä, jotka maksavat turhia kustannuksia verrattuna siihen mitä he itse veroa maksavat, Rauhanen kertoo.

8500 euron alaraja on ollut voimassa lähes 20 vuotta ilman inflaatiotarkastuksia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.