Valtava temppu: Artturi Lehkonen ratkaisi Stanley Cupin Coloradolle!

Artturi Lehkonen ratkaisi Stanley Cupin Coloradolle – katso tästä suomalaisen kuudennessa NHL-finaalissa iskemä voittomaali.

Colorado Avalanche on voittanut vahvalla suomalaispanoksella jääkiekon Stanley Cupin. Artturi Lehkonen teki vieraissa Tampa Bay Lightningia vastaan pelatun kuudennen NHL-loppuottelun 2–1-voittomaalin.

Lehkonen teki Coloradon voittomaalin toisessa erässä. Nathan MacKinnon haki syöttöä oikealle puolelleen Josh Mansonille, mutta kiekko kimposi Tampa-puolustaja Ryan McDonaghin luistimesta vasemmalle Lehkoselle ja suomalainen latasi pelivälineen yläpeltiin.

MacKinnon oli aiemmin samassa erässä tällännyt Bowen Byramin syötöstä Avalanchen 1–1-tasoituksen.

Steven Stamkos vei Tampan avauserässä 1–0-johtoon.

Lehkosen osuman jälkeen enempää maaleja ottelussa ei nähty, ja Colorado voitti 2–1. Avalanche vei finaalisarjan voitoin 4–2.

Lehkonen ja Rantanen – isot suomalaishahmot

Coloradon kevääksi hankkima Lehkonen oli isossa roolissa joukkueensa mestaruusmarssissa ja iski aiemminkin pudotuspeleissä isoja voittomaaleja. Toinen Stanley Cupin voittanut suomalaishyökkääjä, Mikko Rantanen oli puolestaan tehopistein 5+20=25 koko Coloradon toiseksi kovin pistenikkari pudotuspeleissä, edellään vain puolustaja Cale Makar (8+21=29).

Lisäksi Rantanen mätti joukkueestaan eniten tehopisteitä (8) Stanley Cupin finaaleissa.

NHL-finaaleissa syntyi myös suomalaista valmentajahistoriaa. Coloradon maalivahtivalmentajasta Jussi Parkkilasta tuli ensimmäinen Stanley Cupin voittanut suomalainen luotsi.

Viimeksi Stanley Cupin oli voittanut suomalaisista puolustaja Olli Määttä, joka juhli peräkkäisiä NHL-mestaruuksia 2016 ja 2017.

Seurahistorian kolmas Stanley Cup

Stanley Cup on Avalanchelle seurahistorian kolmas. Aiemmin se oli juhlinut NHL:n mestaruutta vuosina 1996 ja 2001.

Kovaa tulosta lähivuosina tehnyt Tampa Bay oli voittanut kaksi edellistä Stanley Cupia.