Mainos

Valtakunnanvouti: Pikavippien perintäkulut ylisuuria

Ulosottohallinnon päällikön, valtakunnanvoudin Juhani Toukolan mielestä pienten kulutusluottojen, kuten pikavippien perinnässä on havaittavissa selviä ongelmia ja ylisuuria kuluja. Saatavien karhuaminen perintätoimistojen kautta sekä myös ulosotolla on lisääntynyt sitä mukaa, kun helposti myönnettävät, mutta kuluttajalle kalliit luotot ovat yleistyneet.

–Pienet saatavat, kun ne saapuvat ulosottoon, ovat summaltaan moninkertaisia siihen alkuperäiseen alkupääomaan verrattuna, kuvaa valtakunnanvouti Juhani Toukola.

MTV3 Uutisten käräjäoikeudesta hakema esimerkkitapaus kuvaa hyvin, miten perintätoimisto hakee tuottoja. Perintätoimisto karhuaa erääntynyttä vippiä lähettämällä velalliselle ensin maksukehotuksen ja sen jälkeen neljä maksuvaatimusta.

Myöhemmin oikeus toteaa, että perintätoimisto menettelee hyvän perintätavan vastaisesti eli yrittää keinotekoisesti kerryttää velkapääomaa itsensä hyväksi. Toukola on seurannut perintäbisneksen touhuja ja haluaa toimialalle kuria.

–Tätä kulutasoa pitäisi tarkastella kriittisesti. Nyt tilanne on se, että velanperinnän pitää olla yksinkertaista, tehokasta ja halpaa ja sen lisäksi huolehtia siitä, että asianosaisten oikeusturva on kunnossa ja tämä kustannustaso on sellainen, joka ei vastaa hyvän maksuhäiriöpolitiikan vaatimuksia, sanoo valtakunnanvouti Juhani Toukola.

Perintätoimistojen mielestä kulut kertyvät lain sallimalla tasolla. Ala myös korostaa, että asiakkaiden kanssa pyritään tekemään maksusuunnitelmia, etenkin jos ulosotto ei varojen puutteessa onnistu ja velat palaavat perintätoimistoille.

–Perintätoimistot ovat erikoistuneet tekemään maksusuunnitelmia ja maksusuunnitelma tehdään velkojilta tulevien ohjeiden mukaisesti vastaamaan velallisen maksukykyä, kertoo puheenjohtaja Jyrki Lindström Suomen perimistoimistojen liitto ry:stä.

Perintätoimistolla on oikeus veloittaa tästä toimenpiteestä, eli kulutaakka voi kasvaa tältäkin osin.

Se, mihin valtakunnanvouti on kiinnittänyt erityistä huomiota, on perinnän vaivattomuus.

–Perintä hyvin pitkälti perustuu it-järjestelmien käyttöön, automaattisiin maksukehotuksiin ja tämä hyöty tulisi tulla velallisen osalle, nyt se palvelee lähinnä tätä perimisbisnestä, Toukola toteaa.

Valtakunnanvouti haluaisi kohtuullistaa myös oikeudenkäyntikuluja, mitä koituu pienten lainapääomien käsittelystä käräjäoikeuksissa. Oikeusministeriön työryhmä esittelee ehdotuksensa uusista linjauksista perintätapoihin vuoden vaihteen tienoilla.

Katso Pauli Poutasen juttu (Seitsemän uutiset 3.10.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.