Mainos

Vältä talvinen vitsaus: Jäätyneet putket

Pakkaset kiristyvät ja tuovat mukanaan jälleen jokatalvisen ongelman: putkien jäätymisen. Kylmä sääjakso lisää vesijohtoputkien jäätymisriskiä, mutta tätä riskiä on mahdollista pienentää yksinkertaisilla toimenpiteillä.

Asiantuntija antaa muutaman kullanarvoisen ohjeen:

- Putkissa oleva vesi alkaa jäätyä, kun veden lämpötila laskee alle 0 asteen. On tärkeää varmistaa, että putket ovat sellaisissa tiloissa, joissa lämpötila on plussan puolella. Varmista, että kesäkauden jäljiltä kaikki ovet ja muut aukot ovat tiiviisti suljettu ja että tilojen lämmitysjärjestelmä toimii ja pitää tilat riittävän lämpiminä. Jos lämpötila tiloissa uhkaa laskea pakkasen puolelle, käytä lisälämmitintä, kertoo toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Teknisistä Urakoitsijoista.

- Ilmastointikojeiden lämmityspatteri jäätyy nopeasti pakkasella, jos patteriin ei tule riittävästi lämmintä vettä. Sama koskee liiketilojen tuulikaappien lämminilmakojeita. Automatiikan ja lämmityksen toiminta kannattaa tarkistaa pakkaskauden lähestyessä.

- Maassa olevat putket voivat myös olla alttiina jäätymiselle. Riski on suuri, jos putket ovat joskus aikaisemminkin jäätyneet. Riskiä voi pienentää kasaamalla putkireittien kohdalle lunta tai muuta eristysmateriaalia.

- Vapaa-ajan asunnoissa ja muissakin tiloissa, joissa ei päivittäin oleskella, on lämmitysjärjestelmän toiminta tarkistettava ennen pakkasten kiristymistä. Turvallinen peruslämpö tiloissa estää jäätymiset.

- Äärimmäisenä varokeinona voidaan jättää hana auki pienelle virtaukselle, koska virtaava vesi ei jäädy niin helposti kuin paikallaan oleva.

Jos kaikista varotoimista huolimatta putket ovat jäätyneet, niiden sulattaminen kannattaa jättää ammattilaisten tehtäväksi. Pahimmassa tapauksessa vesi on jäätyessään ja laajetessaan voinut rikkoa putken. Oikeilla sulatustoimilla estetään lisävahinkojen syntyminen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.