Vältä juhannusliikenteen ruuhkat ja onnettomuudet

Juhannusviikonloppuna liikenne tuplaantuu ja onnettomuusriski kasvaa. Katso mihin aikaan ruuhkahuiput sattuvat, ja kuinka voit välttää onnettomuuksia.

Trafi, Liikennevirasto ja Ilmatieteenlaitos toivottavat hyvää juhannusta ja muistuttavat, miten voit tehdä juhannusliikenteestä turvallista ja sujuvaa.

Juhannusviikonlopun liikennemäärät kasvavat tavalliseen kesäviikonloppuun verrattuna jopa puolella ja ruuhkia saattaa syntyä välillä yllättäviinkin paikkoihin. 

– Turvallisuuden kannalta on tärkeää säilyttää maltti pahimmissakin ruuhkasumissa, huomauttaa Trafin Jussi Pohjonen.

Näillä neljällä vinkillä voit väistellä pahimpia pullonkauloja ja välttää onnettomuudet:

1. Vältä ennakkoon tiedossa olevia ruuhka-aikoja

– Juhannusajan menoliikenne ajoittuu pääosin torstaille 19.6, jonkin verran myös perjantaille 20.6, kertoo liikennekeskuspäällikkö Marketta Udelius Liikennevirastosta.

Liikenne ruuhkautuu torstaina kello 12–20 ja jonoutuu monin paikoin. Nopeudet voivat laskea 10–40 km/t normaalia alemmaksi.

Juhannuksen paluuliikenne keskittyy sunnuntaille 22.6. ja on vilkkaimmillaan kello 11–21.

2. Ota selvää tietöistä tai yleisötapahtumista

Udeliuksen mukaan liikennettä voivat haitata myös tietyömaat, vaikka työt niillä keskeytetäänkin juhannusajaksi.

Tietyöalueella voi olla alennettu nopeusrajoitus tai kaistoja voi olla kavennettu tai suljettu kokonaan. Joskus liikenne on myös ohjattu kiertotielle.

Ruuhkaa voivat tietöiden ohella aiheuttaa yleisötapahtumat. Normaalisti hiljaiset väylät saattavat sumautua suuren väkimäärän johdosta.

Helsingin seudulla (Helsinki–Espoo–Vantaa) on juhannuksen aikaan käynnissä useita liikennettä haittaavia silta- ja tietöitä valtateillä 1, 3, 4 ja 7 sekä kantateillä 50 (Kehä III) ja 51 (Länsiväylä).

Saaristotielle Paraisille ja Nauvoon sekä Turun saariston autolautoille muodostuu pitkiä jonoja.

Muita liikennettä mahdollisesti haittaavia tietöitä Etelä-Suomen ruuhkaisimmilla pääteillä on valtatiellä 7 Porvoon Emäsalon liittymässä valtatiellä 8 Mustasaaressa, Vaasassa ja Maskussa valtatiellä 9 Tampereella (Karkunvuoren tunneli) valtatiellä 15 Kotkassa (siltatyö) kantatiellä 58 Kangasalla.

Udelius vinkkaa katsomaan tarkemmat tiedot käynnissä olevista tietöistä Liikenneviraston sivuilla: http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/

3. Kokeile vaihtoehtoisia reittejä.

– Älä ole navigaattorisi orja. Suuntaa reittisi rohkeasti pois valtateiltä alemmalle tieverkolle. Nähtävää ja kauniita maisemia riittää, eikä matka-aika välttämättä kasva kovinkaan paljolla, Pohjonen neuvoo.

4. Kuljettajaksi virkein ja levännein - ja varmasti selvä

Alkoholi ja väsymys ovat vaarallinen yhdistelmä. Ennen juhannuksen paluumatkalle lähtöä tulee huolehtia siitä, että kuljettaja on levännyt tarpeeksi ja että alkoholin nauttimisesta on kulunut riittävän pitkä aika.

– Vaikka promillet ovat nollassa, niin ajokunto ei ole paras mahdollinen juhlien ja huonosti nukuttujen öiden jälkeen, muistuttaa Pohjonen.

Älä anna sään yllättää

Ilmatieteen laitoksen pitkän ajan tilastojen mukaan paikalliset sadekuurot kuuluvat tyypilliseen juhannussäähän, vaikka keskimäärin joka toinen tai kolmas juhannus onkin poutainen. Toisaalta kesäiseen tapaan sade- ja ukkoskuurot tuulenpuuskineen ovat myös mahdollisia.

Ilmatieteen laitos muistuttaa, että voimassa olevat varoitukset on hyvä tarkistaa ennen juhannuksen viettoon ja etenkin vesille lähtemistä, jotta sää ei pääse matkalla yllättämään.

Näyttelijä Niina Lahtinen testaa Ferrarin kesäauto-ominaisuudet. Katso Teknavi.


Lue myös:

    Uusimmat