Valohämy voitti Turussa

Turun pääkirjasto saa valohämyisen uudisrakennuksen. Kirjaston suunnittelukilpailun ovat voittaneet helsinkiläiset arkkitehdit Asmo Jaaksi, Teemu Kurkela, Samuli Miettinen ja Juha Mäki-Jyllilä ehdotuksellaan Chiaroscuro, valohämy.

Turun uusi pääkirjasto nousee vuosituhannen vaihteen jälkeen Linnankadulle vastapäätä nykyistä kirjastorakennusta. Palkintolautakunnan mukaan Chiaroscuro edustaa modernia, avointa kirjastosuunnittelua, ja se on tilallisesti selkeä ja näennäisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta lennokas ehdotus.

Rakennuksen "valohämyinen" kaksoisjulkisivu ottaa erinomaisesti huomioon näkymät kaikkiin suuntiin ja kaikista suunnista. Sen sisätilojen jäsennöinnillä korostetaan tärkeitä näkymiä historialliseen kaupunkiin.

Pääkirjastohanke menee seuraavaksi kaupunginhallituksen käsittelyyn. Tavoitteena on päästä aloittamaan rakennussuunnittelu jo kuluvan vuoden syksyllä niin, että rakentaminen voi alkaa runsaan vuoden kuluttua.

Valtuuston hyväksymän aikataulun mukaan pääkirjasto valmistuu vuosien 2000 - 2001 vaihteessa. Heti sen jälkeen tehdään nykyiseen kirjastotaloon peruskorjaus, ja koko hankkeen tulisi olla valmis vuonna 2003, jolloin nykyinen kirjastotalo täyttää 100 vuotta.

Nykyisen pääkirjaston Turku sai vuosisadan vaihteessa lahjoituksena kauppaneuvos Fredric von Rettigiltä. Se oli aikanaan moderni kirjastotalo. Sadan vuoden aikana kirjastotoiminnan muodot ovat kuitenkin muuttuneet ja kirjastosta on tullut kaupunkilaisille entistä tärkeämpi tiedon ja virkistyksen lähde.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja