Valkosipulin syöminen torjuu punkkeja

Muutama raaka valkosipulinkynsi aamiaisleivälle ja punkit eivät kaveeraa kanssasi. Vanha myytti valkosipulin torjuvasta tehosta pitääkin paikkansa ainakin valkosipulikapseleiden muodossa. Valkosipulikapseleiden syöminen ehkäisee punkkien puremia, osoittaa Lundin yliopistossa, Ruotsissa tehty tutkimus. Tutkijat todistivat vanhan myytin syöttämällä 100 asevelvolliselle rannikkojääkärille valkosipuli- ja lumekapseleita 20 viikon ajan vuonna 1998.

Kolmannes valkosipulikapseleita syöneistä varusmiehistä säästyi kokonaan punkin puremilta. Loputkin saivat kolmanneksen vähemmän puremia kuin lumekapseleita syöneet toverinsa. Vaikutus on samaa luokkaa kuin hyttyskarkotteiden teho hyttysiin.

Kaikki varusmiehet söivät neljä kapselia päivässä. Puolet joukosta sai kapseleita, jotka sisälsivät noin kahta valkosipulin kynttä vastaavan määrän valkosipulia. Eri kapseleita saaneet ryhmät vaihdettiin keskenään kokeen puolivälissä, jotta nähtiin, ettei vaikutus johdu henkilökohtaisista ominaisuuksista. Tutkijoiden mukaan ihmisten välillä oli myös eroja, mutta tulos oli silti tilastotieteellisesti merkittävä.

Tietyillä alueilla punkin puremasta voi saada hankalan sairauden, borrelioosin. Tautiin kehitetään parasta aikaa myös rokotetta. Silloin punkin puremat olisivat enää vain ikäviä, eivät terveysriski. (Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat