Valko-Venäjän vangittu oppositiojohtaja Maryja Kalesnikava on joutunut tehohoitoon sairaalassa

Valko-Venäjän vangittu oppositiojohtaja Maryja Kalesnikava on joutunut tehohoitoon sairaalassa.

Kalesnikavaa hoidetaan Homelin sairaalan teho-osastolla, kertoi oppositiopoliitikko ja ex-pankkiiri Viktar Babarykan lehdistöpalvelu tiistaina. Lehdistötiedotteen mukaan Kalesnikava oli ollut leikkauksessa ennen teho-osastolle siirtämistä, mutta tarkempia tietoja ei ole toistaiseksi annettu.

40-vuotias Kalesnikava oli yksi kolmesta naisesta, jotka johtivat historiallisia mielenosoituksia Valko-Venäjän itsevaltaista johtajaa Aljaksandr Lukashenkaa vastaan kaksi vuotta sitten.

Hän on kolmikosta ainoa, joka yhä on maassa, mutta hän kärsii 11 vuoden vankeustuomiota roolistaan mielenosoituksissa.

Kalesnikavaa ja hänen asianajajaansa syytettiin muun muassa vehkeilystä vallan anastamiseksi maassa sekä kansallista turvallisuutta vaarantavaan toimintaan yllyttämisestä. Asianajaja Maksim Znak tuomittiin 10 vuodeksi vankeuteen.

Sitä ennen Valko-Venäjän viranomaiset sieppasivat Kalesnikavan ja yrittivät viedä tämän maanpakoon Ukrainaan. Kalesnikava vastusteli ja repi passinsa rajalla, minkä jälkeen hänet vangittiin.

Vuonna 2021 hänelle myönnettiin Euroopan neuvoston Vaclav Havel -ihmisoikeuspalkinto.

Video 21.10.2022: Lukashenka on hallinnut Valko-Venäjää vuodesta 1994: Presidentin etsintäkuuluttama toimittaja kertoo, minkälainen kaaos maan sisällä vallitsee

3:30

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja