Mainos

Välittäjät uskovat asuntokaupan vilkastuvan

Postipankin omistama PSW Kiinteistömaailman mukaan kaikkien asuntotyyppien kauppa vilkastuu seuraavan puolen vuoden aikana. Yrityksen valtakunnallisen kiinteistönvälittäjäbarometrin mukaan välittäjät uskovat myös, että asuntojen hintakehitys on kaksijakoista.

Rivitaloasuntojen ja omakotitalojen hinnat nousevat ja kerrostaloasuntojen myyntihinnat pysyvät nykytasolla, laskeskellaan PSW:ssä. Neljä kymmenestä välittäjästä arvelee omakotitalojen hintojen olevan nousussa. Kerrostaloasuntojen hintojen taas uskotaan pysyvän nykytasolla, vain joka viides tai kuudes välittäjä uskoo hintojen nousuun. Myyntiaikoihin ei odoteta suuria muutoksia. Omakotitalojen kaupalla on taipumus vilkastua kesällä ja alkusyksyllä, ja myynnin lisääntymiseen uskookin selvästi useampi välittäjä kuin syksyn kyselyssä. Reilusti yli puolet heistä arvioi rivitalo- ja omakotitalokaupan vilkastuvan. Kerrostaloasuntojen kaupan kasvuodotukset ovat maltillisempia.

Markkinoilla ei kuumenemista

Kiinteistöala on koko 1990-luvun ollut melkoisen alamaissa. Asunto-osakkeiden ja kiinteistöjen kauppamäärät pysyttelivät pitkään noin 110 000 vuosittaisen kaupan tasolla, kun 80-luvun lopulla tehtiin parhaimmillaan lähes 180000 kauppaa. Vuosina 1996-97 asuntokauppa on tilastojen mukaan selvästi vilkastunut, ja innokkaimmat ovat jo ehtineet nähdä hintojen nousussa markkinoiden ylikuumenemista. Tehtyjen kauppojen määrissä hullun vuoden 1988 tasosta ollaan kuitenkin vielä kaukana.

-Asuntomarkkinoille ei ole syntymässä vastaavanlaita kuplaa kuin 80-luvun lopulla. Mistään tällaisesta ei voida puhua niin kauan kun kaupan taso on noin 75 prosenttia edellisestä huipusta. Muilla lamasta toipuvilla aloilla ennätykset on rikottu jo moneen kertaan, muistuttaa PSW Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Paavo Aunola. Kahtena edellisenä keväänä PSW:n kiinteistövälittäjien odotukset hintojen noususta ja myynnin kasvusta ovat olleet aavistuksen optimistisempia.

-Barometrin tulokset ovat pitäneet yleensä aika hyvin paikkansa. Nyt vaikuttaa siltä, että hintojen nousu olisi siirtymässä pientalopuolelle, Aunola arvioi. Alueelliset erot eivät suoraan näy kiinteistövälittäjille tehdyssä kyselyssä. Toimitusjohtaja Aunolan mukaan markkinatilanne vaihtelee melkoisesti paikkakunnittain. Erityisesti kasvukeskuksissa, lähinnä pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Oulussa, asuntojen kysyntä ylittää selvästi tarjonnan. Näissä kaupungeissa myös hintojen nousu saattaa olla keskimääräsitä kiivaampaa.

PSW kiinteistömaailma on Suomen kolmanneksi suurin asunnonvälittäjäketju Huoneistokeskuksen ja OP-kiinteistökeskuksen jälkeen. Kiinteistövälittäjäbarometrilla yritys mittaa kiinteistövälittäjien odotuksia puolen vuoden välein. Tämän kevään kyselyyn osallistui n. 200 välittäjää 39 paikkakunnalta eri puolilta Suomea. Vuokra- ja vapaa-ajanasunnot eivät sisältyneet kyselyyn. PSW Kiinteistömaailman toiminta perustuu ns. franchising-malliin, jossa kaikki ketjuun kuuluvat asuntomyymälät ovat yksityisten yrittäjien hallussa. Ketjun keskusyksikkö PSW kiinteistömaailma Oy:n kuuluu Postipankin eli jatkossa Leonian omistukseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.