Mainos

Valio-myrsky lähes yhtä voimakas kuin Eino – metsätuhot kymmeniä miljoonia euroja

Perjantain Valio-myrsky oli tuuliltaan ja vahingoiltaan lähes Eino-myrskyn luokkaa. Myrsky aiheutti paljon puustovahinkoja etenkin maan keskiosassa.

Suomen metsäkeskuksen mukaan vahingoittuneen puuston määrä on todennäköisesti 0,5-1,5 miljoonaa kuutiometriä, arvoltaan 20-50 miljoonaa euroa. Tuuli kaatoi yksittäisiä puita tai muutaman kymmenen puun ryhmiä, laaja-alaisia yhtenäisiä tuhoja ei sattunut. Tuulisin alue ulottui linjojen Oulu-Nurmes ja Pori-Lappeenranta väliselle alueelle.

Vuonna 2013 marras-joulukuussa Seija-, Eino- ja Oskari-myrskyjen kovat tuulet kaatoivat yhteensä noin neljä miljoonaa kuutiota puustoa.

Perjantain Valio-myrsky aiheutti myös laajoja sähkökatkoja ja häiriöitä teleliikenteessä.

Kovin puuska merellä yli 31 m/s

Ilmatieteen laitoksen mukaan Valio-myrsky oli tuuliltaan ja vahingoiltaan lähes yhtä paha kuin Eino-myrsky, joka iski Suomeen 17. marraskuuta 2013. Tuulenpuuskat olivat Valio-myrskyssä maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa ja Kainuussa laajalti 18–22 m/s. Aukeilla alueilla, kuten järvialueilla ja lentokentillä, havaittiin yli 25 m/s puhaltavia puuskia. Lounaisissa maakunnissa puuskat olivat pääosin 15-20 m/s.

Myrskyn voimakkain puuskalukema mitattiin merellä Kaskisten Sälgrundissa, 31,1 m/s. Merialueilla myös keskituulet ylsivät myrskylukemiin eli 21 metriin sekunnissa. Maa-alueilla voimakkain puuska havaittiin Toholammilla, missä tuuli oli puuskassa 26,4 m/s.

Perjantain myrskyssä tuuli oli puuskaista pitkän aikaa ja myrskyvahinkoja syntyi yli 12 tunnin aikana. Myrskyn pitkä kestoaika selittää osin tuulivahinkojen huomattavaa määrää. Lisäksi puut olivat suurimmaksi osaksi vielä lehdessä ja maaperä oli roudaton.

Puuskainen tuuli aiheutti ensimmäiset vahingot perjantaina iltapäivällä Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjanmaan rannikolla. Maan itä- ja eteläosaan voimakkaimmat puuskat saapuivat vasta perjantaina illalla ja lauantain vastaisena yönä. Yöllä myrskypuuskia havaittiin vielä monin paikoin maan itäosassa, etenkin Saimaan alueella.

Pelastustoimen tehtäviä kertyi Suomessa yhteensä noin 1700 kappaletta.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.