Mainos

Välimeren tunnelmaa kotiin

Pitenevät päivät ja auringonvalo tuovat tuulahduksen meren aalloista, makujen ja tuoksujen maailmasta. Italia, Kreikka, Ranskan Riviera, Espanja – ihanat maisemat ja vanhat huvilat inspiroivat sisustajaa.

Moni on ihastunut matkoillaan Välimeren tunnelmaan, josta haluaa nauttia myös omassa kodissa. Sopiva tyyli voi muotoutua kauniista keittiöstä, onnistuneesta entisöinnistä tai kylpytiloista.

Näyttävää mosaiikkitaidetta

Mosaiikkitaiteen juuret ulottuvat pitkälle historiaan, ja roomalaisia pidetään erityisesti tämän taidelajin osaajina. Nykyaikainen koti saa mosaiikista kiinnostavia tehosteita ja ylellistä tunnelmaa.

Mosaiikkiteoksen paikaksi sopivat pöydät, pylväät, aula, uima-allas, keittiö, olohuone tai takkahuone. Uutta ilmettä tuovat myös kivimatot ja seinäkoristeet. Erilaisia kuvioita on runsaasti aina historiallisista kuvista moderneihin merkkeihin ja logoihin.

Silmäniloa esineillä

Värit, materiaalit ja mukavuus ovat tärkeitä tekijöitä tilan rakentamisessa.

Pieni ristiriitaisuus tekee sisustuksesta kiinnostavan. Joskus huonekaluun kyllästyy, mutta pieni tuunaaminen tai entisöinti saavat aikaan ihmeitä.

Moderniin sisustukseen yhdistetään usein jokin rustiikkinen yksityiskohta. Se voi olla pöytä tai tuoli, jossa ajan patina ja kuluminen ovat osa viehätystä. Osto- ja myyntiliikkeistä löydetyt tai perintönä kulkevat huonekalut ovat helmiä, joiden arvoa nostavat kertomukset ja tarinat.

Suosittua on myös tehdä uusiin tuotteisiin pintoja, jotka muistuttavat luonnollista kulumista. Kuvan rautaisessa korissa on ripaus menneen ajan maalaisromantiikkaa, ja se sopii esimerkiksi hedelmille, vihanneksille tai pienille koristeille. Kuvan tuotetta myy Uutta kotiin.

Vanha ja uusi käsikkäin

Kuva: Sisustus_Country_Puoti_Riviera_Maison_Rangez_Toutes_Les_Affaires

Tyylikäs perushuonekalu on toimiva ja kestää katseita. Avaraan tilaan voi sijoittaa massiivisen lipaston, pöydän ja mukavat istuimet. Tyyliä voi yhtenäistää myös irtopäällisillä. Vaaleat sävyt kutsuvat viihtymään ja rentoutumaan.

Säilytystilaa ei ole koskaan liikaa. Laskutilaa ja aputasoja tarvitaan erityisesti juhlissa. Moneen esineeseen liittyy myös voimakkaita tunnesiteitä. Usein kuitenkin turhan karsiminen ja olennaiseen keskittyminen helpottavat sisustamisessa.

Tanskalaisen Jeanne d´Arc Livingin tuotteet ovat tyyliltään nostalgisia, vaikka ovatkin uustuotantoa. Myös Riviera Maison-tuotemerkki vetoaa sisustajiin vanhan ajan charmilla. Kuvan tuotteita myy Sisustus Country Puoti.

Keittiökalusteissa lämmintä ja viileää

Ruoka-aineiden käsittely vaatii kestäviä työpintoja. Ylellistä marmoria on totuttu näkemään filmitähtien asunnoissa, ja materiaalina se on vahvaa ja hygieenistä. Marmorin käyttö on Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa ollut erityisen suosittua ja myös hinnaltaan kohtuullista.

Eteläeurooppalainen keittiö on kodikas ja runsas. Vaniljan sävyjä täydentävät lämpimät puun sävyt. Arjen käyttöesineet – kattilat, lautaset, korit ja työkalut saavat olla näyttävästi esillä yksittäin tai sommitelmina. Tumma A la Carte-keittiö on konjakkipetsattua tammea. Petra-keittiöiden vaalea kaapisto mahdollistaa raikkaan kontrastin sinisen kanssa.

Loppusilauksen tyyliin tuovat säilytyspurkit, mausteet ja yrtit. Ennen puutarhakauden alkua voi Välimeren tuoksuja houkutella vaikka pähkinöiden, kanelitankojen ja aniksen sekoituksella. Myös hedelmäviipaleiden kuivattaminen on helppoa. Lisäksi muutama pisara aromaattista öljyä, ja ylellinen tuoksu kotikonstein on valmis.

Rohkeita pintoja

Monissa Välimeren maissa laasteja käytetään yleisesti sisustamisessa. Sisustuspintoihin erikoistunut Decos on tuonut nämä eläväpintaiset tuotteet myös suomalaisten sisustajien käyttöön. Valikoimaan kuuluvat erilaiset sisustuslaastit, stuccolaastit ja erikoismaalit. Tuoteperheestä löytyy ratkaisuja sekä kuiviin että kosteisiin sisätiloihin.

Tunnelma, aistillisuus ja elämisen maku syntyvät henkilökohtaisista asioista. Innostunut sisustaja vajoaa ehkä hetkeksi mukavasti tuoliinsa, mutta miettii kohta jo seuraavaa sisutusideaa.

Teksti: Marianne Nygård / Mediafocus

Kuvat: Marmorimosaiikki, Sisustus Country Puoti, Uutta kotiin, Novart ja Decos

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.