Välimerellinen leipä 5.10.1999

Toimittaja Sonja Blåberg

3 dl vettä
0,5 pkt hiivaa (25 g)
0,5 tl suolaa
1 rkl öljyä
7-8 dl vehnäjauhoja tai
hiivaleipäjauhoja

Pinnalle:


2 rkl oliiviöljyä
3 sipulia
1,5 dl mustia oliiveja
2 tomaattia tai muutama
aurinkokuivattu tomaatti
karkeaa suolaa
mustapippuria myllystä
1-2 dl raastettua parmesaania

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, ja jauhot, alusta taikina kimmoisaksi, mutta löysäksi. Lisää lopuksi öljy. Kohota taikina kaksinkertaiseksi pyyhkeellä peitetyssä kulhossa, noin puoli tuntia.
Viipaloi sipulit ja kuullota niitä pannulla. Viipaloi tomaatit ja oliivit. Öljyä uunipannu ja ripottele pohjalle karkeaa merisuolaa. Kauli taikina uunipannunkokoiseksi levyksi ja nosta se kaulinta apuna käyttäen uunipannulle. Anna leivän vielä kohota liinan alla jonkin aikaa.
Voitele kohonneen leivän pinta öljyllä ja pistele siihen haarukalla muutama reikä. Levitä sipulit ja tomaattiviipaleet taikinalle ja ripottele pinnalle oliivit ja parmesaaniraaste. Mausta rouhitulla mustapippurilla.
Paista uunissa 225-250 asteessa 10-15 minuuttia. Leikkaa ruuduiksi tai paloiksi. Tarjoa maukkaan liha-, vihannes-, kana- tai kalaliemen kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat